Mysleli ste si, že segedínsky guláš je zo Segedínu? Ani zďaleka, v Maďarsku by Vám čašník priniesol úplne iné jedlo. Zrejme vám naservírujú niečo podobné, ak si objednáte Székelyov guláš alebo sikulskú kapustu. Bravčové mäso na dusenej kyslej kapuste s knedľami na Slovensku voláme segedínsky guláš. Práve túto špecialitu dnes pripraví manažérka cestovného ruchu Silvia Gažová z Bratislavy. Podrobnosti zisťoval Miroslav Würfl.
Segedínsky guláš Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme:
- 600 g bravčového pliecka
- päť polievkových lyžíc masti
- jednu stredne veľkú cibuľu
- 400 g kvasenej kapusty
- jednu čajovú lyžičku červenej mletej papriky
- celé korenie, bobkový list, rascu, soľ
- jednu šľahačkovú smotanu
Postup:
Na masti speníme nadrobno pokrájanú cibuľu. Mäso pokrájame na kocky, ochutíme soľou a mletou červenou paprikou, dáme dusiť spolu s cibuľou a ak je treba, podlejeme vodou. Keď je mäso napoly mäkké, pridáme kapustu, ostatné koreniny, podlejeme vodou a varíme do mäkka. Z múky a smotany si pripravíme zátrepku, ktorú pridáme do kapusty. Spolu ešte varíme 20 minút. Podávame s knedľami alebo s knoflou, ktorú si pripravíme takto:
Dáme si variť vodu do hrnca spolu so soľou a trochou oleja. Opečieme na kocky nakrájané rožky. Zarobíme si redšie cesto – obsahuje dve tretiny hrubej a tretinu hladkej múky, pridáme vodu, soľ a zmiešame dokopy. Rukou tvarujeme guľky veľké asi ako dlaň a vkladáme ich do vriacej vody. Varíme 20 minút. Potom ich trochu potrieme olejom a spolu s gulášom môžeme servírovať. Dobrú chuť!
Zajtra si pripravíme pečené kura so šampiňónovou plnkou.