Sú niektoré potraviny, ktoré konzumujeme po celý život a predsa o nich niektoré veci ešte nevieme. Tak nejako je to aj s cviklou. Vedeli ste, že v dávnej minulosti sa z nej konzumovali len listy? Postupne sa vyvíjala, ale jej korene nevyzerali tak, ako dnes. Boli tenké a dlhé ako mrkva a až v 16. storočí sa tvar repy začal meniť tak, ako ho poznáme dnes. Môžeme ju pripraviť varenú, pečenú, alebo nakladanú, vždy si zachová vitamíny, minerály a organické zlúčeniny. Má nízky obsah cholesterolu, je dobrým zdrojom vlákniny, vitamínov C, B, železa a horčíka. V dnešnom recepte hrá hlavnú rolu. Aj v kuchyni Kataríny Anny Gašparíkovej, ako sa presvedčila Hana Michalčíková.
Zaváraná cvikla na domáci spôsob
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Na prípravu Zaváranej cvikly po domácky podľa receptu Kataríny Anny Gašparíkovej budeme potrebovať: 4-5 kusov veľkej cvikle a dva-tri chreny, podľa veľkosti cvikle. Cviklu uvaríme , ošúpeme a pokrájame alebo postrúhame na rezančeky. Dáme si variť dva sirupy. Prvý sirup sa skladá z jedného litra vody, pol litra octu, pridáme tri hrste cukru a jednu lyžicu soli. Druhý sirup: trištvrte litra vody, päť bobkových listov, jedna lyžica klinčekov a jedna lyžica rasce. Každý sirup uvaríme zvlášť a ten druhý precedíme a vlejeme do prvého. Keď je cvikla uvarená a postrúhaná aj s chrenom ,tak ju zalejeme sirupom a dáme do pohárov. Sterilizujeme 5-10 minút.
Ak ste našimi poslucháčmi aj v nedeľu ráno, tak vám o tri štvrte na sedem ponúkneme obľúbený recept v rodine Kataríny Anny Gašparíkovej- zákusok Slonie slzy.