Nátierky si v domácnostiach držali vždy obľúbené miesto. Boli poruke zakaždým, keď nás postihol nepredvídateľný hlad a aj malá chuťovka už mohla byť riešením. No a práve to je priestor pre chutnú nátierku. V niektorých rodinách sú také, ktoré sa tešia obľube celé roky, ba aj desaťročia. Platí to aj v rodine Kataríny Anny Gašparíkovej z Klátovej Novej Vsi v okrese Partizánske, o čom sa presvedčila aj Hana Michalčíková.
Rajčinovo-papriková nátierka Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme:
- pol kilogramu cibule
- dva kilogramy červenej papriky
- dva kilogramy červených rajčín
- feferónky podľa chuti - 10 až 12 kusov
- Pridáme ešte jedno biele vrecko nakladača na zaváranie
- jeden horčicový pohár octu
- jeden horčicový pohár oleja
- 20 dag cukru
Postup:
Nátierku si pripravíme tak, že všetko umyjeme, očistíme, pokrájame a pomelieme na mäsovom mlynčeku. Keď to máme pomleté, pridáme Deko, horčicový pohár octu, horčicový pohár oleja a 20 dag cukru. Varíme približne 45 minút, môžeme aj dlhšie, podľa hustoty pretlaku. Dávame do pohárov a necháme v deke vychladnúť. Sterilizovať netreba, vydrží aj dva roky.
Ani zajtra nedáme obdobiu neskorého leta pokoj a naučíme sa pripravovať: Zaváranú cviklu po domácky.