Takmer na žiadnom podujatí, ktoré v Klátovej Novej Vsi, v okrese Partizánske počas roka pripravujú, nechýbajú obľúbené osúchy. Osúchy z Klátovej sú známe nielen v širokom okolí, ale aj medzi zahraničnými návštevníkmi obce. S profesionálnou zručnosťou ich pripravuje Katarína Anna Gašparíková a recept na túto dobrotu pridá dnes do nášho Kulinária. Hane Michalčíkovej povedala aj to, ako sa ich učila pripravovať.
Osúchy z Klátovej Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme:
- 1 kg hladkej múky-špeciál
- kocku droždia
- soľ
- 500 ml mlieka
- 2 čajové lyžičky cukru
- 1 čajovú lyžičku soli
- 5 dg varených zemiakov
Postup:
Najskôr si pripravíme kvások: Droždie rozdrobíme do asi 200 ml vlažného mlieka s dvoma čajovými lyžičkami kryštálového cukru. Necháme nakysnúť a kvások pridáme spolu so zvyškom mlieka, soľou a pretlačenými varenými zemiakmi do múky. Dobre premiešame a necháme kysnúť asi jednu hodinu. Po nakysnutí cesto rozvaľkáme na table a špeciálnou okrúhlou formičkou vykrajujeme. Na ruky si dáme trochu oleja a každé koleso roztiahneme dookola. Vkladáme do rozpáleného oleja a pečieme do zlatista z jednej aj druhej strany. Necháme odkvapkať a podávame s cesnakom, smotanou, syrom a kečupom. Zajtra sa naučíme pripravovať Farmársku krkovičku na pive.