Keď šéfkuchár Peter Varga pečie svoj pomarančovo-mandľový koláč, vôňu cítia aj susedia a klopú mu na dvere. Bezlepkový recept prezradil Michalovi Hercegovi.
Pomarančovo-mandľový koláč Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme:
- 2 BIO veľké pomaranče
- 65 g masla
- 200 g kryštálového cukru
- 5 vajec
- 300 g mandľovej múky (alebo mletých mandlí)
- 10 g kypriaceho prášku
Na prípravu sirupu:
- 60 ml pomarančovej šťavy
- 160 ml vody
- 120 g kryštálového cukru
- 1 pomaranč
Postup:
Dva celé pomaranče varte na miernom ohni približne hodinu, až budú úplne mäkké. Potom ich chvíľu nechajte vychladnúť, nakrájajte na drobné kúsky a rozmixujte. V hlbokej mise ručným mixérom rozmixujte maslo izbovej teploty s cukrom. Pridajte vajcia a opäť mixujte do hladkej peny. Na záver pridajte mandľovú múku zmiešanú s kypriacim práškom a rozmixované pomaranče. Stierkou premiešajte. Rúru predhrejte na 160 stupňov. Plech s priemerom 24 cm vyložte papierom na pečenie a vlejte do neho cesto. Pečte približne 45 minút. Špajdľa musí po vpichnutí ostať suchá. Upečený koláč vyberte po 5 minútach z formy a nechajte vychladnúť na mriežke. Pripravte si sirup a karamelizované pomarančové plátky.
Do hrnca s hrubým dnom nasypte cukor, zalejte vodou, pomarančovou šťavou a dajte variť. Na rovnakú hrúbku nakrájajte plátky pomaranča, vložte do vriaceho sirupu a nechajte karamelizovať na miernom ohni 20-30 minút, podľa hrúbky plátkov. Karamelizované pomarančové plátky poukladajte na vychladnutý koláč. Sirup varte, ak je to potrebné, dokiaľ nezhustne. Zalejte ním koláč a podávajte.