Pomarančovo-mandľový koláč

Pomarančovo-mandľový koláč

Keď šéfkuchár Peter Varga pečie svoj pomarančovo-mandľový koláč, vôňu cítia aj susedia a klopú mu na dvere. Bezlepkový recept prezradil Michalovi Hercegovi.

Pomarančovo-mandľový koláč Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Potrebujeme:

  • 2 BIO veľké pomaranče
  • 65 g masla
  • 200 g kryštálového cukru
  • 5 vajec
  • 300 g mandľovej múky (alebo mletých mandlí)
  • 10 g kypriaceho prášku

 
Na prípravu sirupu:

  • 60 ml pomarančovej šťavy
  • 160 ml vody
  • 120 g kryštálového cukru
  • 1 pomaranč


Postup:

Dva celé pomaranče varte na miernom ohni približne hodinu, až budú úplne mäkké. Potom ich chvíľu nechajte vychladnúť, nakrájajte na drobné kúsky a rozmixujte. V hlbokej mise ručným mixérom rozmixujte maslo izbovej teploty s cukrom. Pridajte vajcia a opäť mixujte do hladkej peny. Na záver pridajte mandľovú múku zmiešanú s kypriacim práškom a rozmixované pomaranče. Stierkou premiešajte. Rúru predhrejte na 160 stupňov. Plech s priemerom 24 cm vyložte papierom na pečenie a vlejte do neho cesto. Pečte približne 45 minút. Špajdľa musí po vpichnutí ostať suchá. Upečený koláč vyberte po 5 minútach z formy a nechajte vychladnúť na mriežke. Pripravte si sirup a karamelizované pomarančové plátky.
Do hrnca s hrubým dnom nasypte cukor, zalejte vodou, pomarančovou šťavou a dajte variť. Na rovnakú hrúbku nakrájajte plátky pomaranča, vložte do vriaceho sirupu a nechajte karamelizovať na miernom ohni 20-30 minút, podľa hrúbky plátkov. Karamelizované pomarančové plátky poukladajte na vychladnutý koláč. Sirup varte, ak je to potrebné, dokiaľ nezhustne. Zalejte ním koláč a podávajte.

Autor: Michal Herceg

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame