Dnes si spolu so šéfkuchárom Petrom Vargom a s Michalom Hercegom pripravíme domáce švédske mäsové guličky.
Domáce švédske mäsové guličky Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme:
- 350 g mletého bravčového mäsa
- 350 g hovädzieho mletého mäsa
- 2 krajce bieleho chleba
- 125 ml smotany na šľahanie
- 1 vajíčko
- 1/2 menšej cibule
- 10 guličiek nového korenia
- soľ, čierne korenie
- 50 g masla
- 1 PL olivového oleja
- 3 PL hladkej múky
- 750 ml hovädzieho vývaru
- 60 ml smotany na šľahanie
- brusnicový džem, kôra z 1/2 bio pomaranča, kôpor alebo petržlen na ozdobu
- a ľubovoľné zemiaky na podávanie
Postup:
Chlieb natrhajte na drobné kúsky a zalejte smotanou. Nechajte chvíľu napiť.
Vo väčšej miske zmiešajte oba druhy mäsa, pridajte vajíčko, namočený chlieb a na drobno nakrájanú cibuľu. Dochuťte čiernym korením, soľou a 5 guličkami rozdrveného nového korenia. To si nadrvte v mažiari, bude mať tak krásnu intenzívnu chuť. Mäsová zmes musí byť tak akurát lepivá a nie príliš tekutá. Ak je, pridajte trochu viac chleba. Zo zmesi vytvarujte guľky s priemerom cca 2 cm. V panvici rozohrejte 1 PL oleja a začnite sprudka opekať mäsové guľky. Radšej ich opekajte postupne, nechcete ich udusiť ale opiecť. Jedna várka guliek trvá tak 5 – 6 minút. Po opečení všetkých guliek dajte do výpeku maslo a ešte 1 PL oleja. Keď sa maslo rozpustí, pridajte múku a rýchlo zamiešajte. Za stáleho miešania múku restujte tak 3 – 4 minúty, chcete urobiť tzv. hnedú zásmažku. Potom postupne pridávajte vývar a za stáleho miešania vznikne omáčka. Dochuťte ju soľou, čiernym korením a zvyšným novým korením. Ochutnajte a keď tak pridajte ešte soľ, tá vytiahne chuť vývaru v omáčke. V tomto bode sa pozrite či je v omáčke veľa alebo málo kúskov z výpeku. V tejto fáze je vhodné omáčku preliať cez sitko. To zachytí väčšie kúsky výpeku. Na záver pridajte do omáčky smotanu (60 ml) a dobre premiešajte. Do omáčky vráťte všetky guľky a spoločne varte ďalších cca 7-8 minút. Podávajte s obľúbenými zemiakmi, lyžicou brusnicovej marmelády a verte, že aj tie hoblinky pomaranča majú svoj chuťový význam. Tak ich použite. A bylinky sú samozrejmosť, kôpor alebo petržlenovú vňať sú ideálne.