Tento týždeň listujeme v pripravovanej kuchárskej knihe Retro verzus moderne, ktorú spolu napísali speváčka Gizka Oňová a šéfkuchár Peter Varga. Pokračuje Michal Herceg.
Kura na paprike Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme:
- 3 vykostené kuracie stehná bez kože
- 2 PL olivového oleja
- 15 g údenej slaniny
- 3 stredne veľké cibule
- 1 vrchovatú čajovú lyžičku sladkej mletej papriky
- 500 ml kuracieho vývaru
- 100 ml smotany na šľahanie
- soľ
Postup:
V hrnci rozohrejte 1 PL oleja. Mäso z každej strany osoľte a postupne orestujte do zlata z každej strany. Nemusí byť úplne prepečené, stačí len aby sa zatiahlo. Orestované mäso dajte bokom a udržiavajte v teple, napríklad pod pokrievkou. Nakrájajte cibuľu a slaninu. Do hrnca s výpekom z kuraťa dajte zvyšný olej, pridajte cibuľu spolu so slaninou a na miernom plameni restujte, kým cibuľa nezosklovatie. Restujte ešte chvíľu a tesne pred tým ako cibuľa začne hnednúť pridajte papriku. Rýchlo premiešajte, naozaj nie dlhšie ako minútu restujte. Pridajte mäso aj vývar, a varte približne 20 – 30 minút. Potom mäso vyberte, a omáčku rozmixujte do hladka. Ochutnajte a prípadne ešte osoľte. Podľa toho akú hustú omáčku máte radi, môžete ju nechať ešte vyvrieť. Prípadne urobiť zátrepku či zásmažku. Keď má omáčka požadovanú konzistenciu prilejte smotanu a priveďte ešte do varu. Ale už nemusíte variť. Stačí, keď sa objavia bublinky. Mäso nakrájajte na kúsky, vložte do omáčky a môžete servírovať.