Šéfkuchár Peter Varga zo Senca varil pätnásť rokov v írskom Dubline a to aj pre rôzne známe osobnosti. Michal Herceg sa ho opýtal, či dokáže zo svojho množstva receptov vybrať také, ktoré by sme si mohli pripraviť aj doma.
Zelerový krém s jablkami Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme:
- 1 buľvu klasického zeleru
- 2 menšie zemiaky
- 1 jablko
- 1 cibuľu
- kúsok slaniny
- lyžicu masla
- olivový olej extra virgin
- 250 ml sladkej smotany
- pažitku, čerstvo mleté čierne korenie a soľ
Postup:
Očistený zeler a zemiaky nakrájajte na kocky. Jablko tiež, ale zbytočne sa nezaťažujte jeho lúpaním. Na olivovom oleji osmažte najemno nakrájanú cibuľu, pridajte zeler, zemiaky a jablko a chvíľu restujte. Osoľte a okoreňte, zalejte vodou a varte, kým nebude zeler mäkký. Polievku rozmixujte do hladkého krému, pridajte smotanu a lyžicu masla na zjemnenie. Krém môžete v miske dozdobiť plátkami opečenej slaniny, trochou pažitky a smotany. Ak sa rozhodnete krém podávať s pečivom, bude to výdatné a sýte jedlo.