Hovorí sa – koľko ľudí, toľko chutí. Nutričná poradkyňa Janka Trebulová sa práve dnešným receptom - rozhodla ulahodiť každému. Napokon, počúvajte, čo vám za asistencie Janky Bleyovej – ponúkne.
Muffiny sto chutí Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujete:
- 12 polievkových lyžíc zomletých ovsených vločiek, alebo ovsených otrúb
- 4 vajcia
- 250 gramov jemného hladkého tvarohu
- polievkovú lyžicu medu, alebo cukru
- pol vrecúška kypriaceho prášku
Podľa chuti pridáme škoricu, kakao, kávu, levanduľové kvety sušené, alebo na slano sušené paradajky, šunku, syr, kúsky hydinového mäsa a pod.
Postup:
Najskôr si bielka oddelíme od žĺtkov a vyšľaháme ich na tuhý sneh. Vymiešame spolu ostatné ingrediencie. Ak muffiny budeme robiť na sladko, môžeme pridať po čajovú lyžičku kávy alebo škorice, 2-3 čajové lyžičky kakaa, alebo zo dve polievkové lyžice sušených levanduľových kvetov. Sladidlo pridať podľa chuti. Potom do takto pripravenej zmesi pridáme vyšľahané bielka a všetko dobre premiešame. Cesto dáme do foriem na mufffiny a pečieme na 180 stupňoch 20-30 minút. Muffiny môžeme obohatiť tak, že dáme polievkovú lyžicu cesta, do stredu môžeme dať kúsok čokolády, malinu, čučoriedky, orechy a pod a potom polievkovou lyžicou cesta prekryjeme. Košíčky plníme tak do troch štvrtín.
Ak robíme slané muffiny, sladidlo vynecháme, pridáme soľ, prípadne aj bylinky, na drobno pokrájané mäso, šunku, postrúhaný syr, vhodné sú aj na kúsky pokrájane sušené paradajky, alebo iná čerstvá zelenina. Všetko premiešame, pridáme vyšľahané bielka, naplníme formičky a opäť pečieme na 180 stupňoch 20-30 minút.
A čo je na tomto jedle zdraviu prospešné?
Ovsené vločky, prípadne otruby a tvaroh je fantastická kombinácia pre všetky vekové kategórie. Keďže tieto muffiny sú veľmi bohaté na bielkoviny a vápnik, ideálne sú pre deti, ktoré potrebujú pre svoj rast nielen bielkoviny ale aj vápnik. Výborné sú pre športovcov, starších ľudí, ale i ženy v menopauze. Dokonca aj pre tých, ktorí chcú nejaké to kilečko zhodiť dole.