V prípade, že prázdninujú u vás vnúčatá, možno si pochutia na recepte, ktorý vám ponúka nutričná poradkyňa Janka Trebulová. No a v pomyselnej kuchyni nášho „kulinária“ jej aj dnes - asistuje moja kolegyňa Janka Bleyová.
Batátové gnocchi Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme:
- 3 šálky špaldovej múky
- 325 gramov batátového pyré
- jedno vajíčko
- štipku soli
Postup:
Batátové pyré si pripravíme tak, že dáme uvariť (alebo upiecť) batát, ktorý následne ošúpeme a rozmixujeme. Necháme dobre vychladnúť (najlepšie si ho pripraviť deň vopred). K pyré pridáme vajíčko, štipku soli a postupne aj múku a vypracujeme tuhšie nelepivé cesto. To potom rozdelíme na 4 časti, každú časť vyvaľkáme na dlhšie valčeky a vykrajujeme gnocchi. Tie potom varíme vo vriacej vode, pokiaľ nevyplávajú na povrch. Takto pripravené gnocchi môžeme podávať na sladko aj na slano. Sladko s makom, orechmi, tvarohom, opečenou strúhankou, či krupicou, poliate horúcim ovocím, alebo aj pudingom prípadne čokoládou. Na slano je výborné s pestom a parmezánom, paradajkovou salsou, so sušenými paradajkami a mozzarelou, alebo s cesnakovým dresingom. Pre lepšiu chuť je dobré uvarené gnocchi krátko opiecť na panvici s olejom.
A ešte pár slovami o výživovej hodnote sladkých zemiakov.
Batát posilňuje imunitu, pomáha regulovať krvný tlak, udržuje zdravé trávenie, zlepšuje zdravie očí, vyživuje mozog, pomáha zmierňovať stres a úzkosť, znižuje bolesť spôsobenú artridídou. Sladké zemiaky neobsahujú takmer žiaden tuk a aj napriek relatívne veľkému množstvu kalórií sú pre štíhlu postavu dobrou voľbou. Rovnako ako ostatné druhy ovocia a zeleniny s červenou dužinou, bodujú najmä svojím vysokým obsahom sekundárnych rastlinných látok, ktoré chránia naše bunky pred voľnými radikálmi. A na jeseň môžete pyré z batátov zase zameniť za tekvicové.
Zajtra si pripravíme jedlo s poetickým názvom: „Muffiny sto chutí.“