Čarovné baklažány

Čarovné baklažány

Čarovať a robiť rôzne kúzla, nemusia iba profesionálni kúzelníci. Nutričná poradkyňa Janka Trebulová, ktorej asistuje moja kolegyňa Janka Bleyová - je presvedčená, že čarovať môžeme aj v obyčajnej kuchyni, napokon, započúvajte sa do jej dnešného receptu.

Čarovné baklažány Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Potrebujete:

  • menší baklažán
  • polievkovú lyžicu oleja na potretie panvice
  • pol vrecúška škoricového cukru
  • 100 gramov mascarpone, alebo ricotty
  • polievkovú lyžicu práškového cukru
  • tri kvapky pomarančovej esencie
  • jednu – dve polievkové lyžice kandizovanej pomarančovej kôry
  • dve – tri sušienky
  • 50 gramov horkej čokolády
  • 50 gramov smotany na šľahanie a oriešky, alebo mandle podľa chuti


Postup:

Baklažán očistíme od šupky, pokrájame na približne centimetrové kolieska, posolíme a necháme asi 20 minút vypotiť. Potom opláchneme a osušíme papierovou utierkou. Kolieska rozkrájame ešte na kocky 1x1 cm, poopekáme na oleji a ešte horúce obalíme v škoricovom cukre. V jednej vrstve ich uložíme  na bok vychladnúť. Smotanu zohrejeme, zalejem ňou polámanú horkú čokoládu, necháme chvíľu postáť a potom vymiešame na krém. Tiež necháme vychladnúť. Ricottu alebo mascarpone vymiešame s práškovým cukrom a esenciou, alebo použijeme polievkovú lyžicu likéru. Pridáme rozmrvené sušienky, posekanú kandizovanú pomarančovú kôru a posekané orechy. Do pohárov striedavo vrstvíme kocky baklažánu, mascarpone krém a čokoládu. Dekorujeme pomarančovou kôrou a orieškami. Môžeme použiť aj iné ovocie, ktoré je jemne kyselkavé.

A ešte zopár informácií o baklažáne.

Hoci ide o ovocie, baklažán sa nazýva „kráľom zeleniny“. V baklažáne je zastúpené pomerne široké spektrum rôznych vitamínov, minerálnych látok, ale obsahuje aj omega 3 mastné kyseliny. Upravuje trávenie, zlepšuje zdravie kostí a funkciu mozgu, zlepšuje zdravie srdca, pomáha pri chudokrvnosti, bráni krvácaniu z ciev a tiež pomáha zvládať cukrovku.
Najlepšie je kupovať maličké baklažány o veľkosti 8-10 cm, s lesklou a hladkou šupkou a jasne zelenou čiapočkou, veľmi veľké baklažány sú totiž často vodnaté a horké. Baklažány sa konzumujú najčastejšie pečené, grilované, môžeme ich však aj plniť a zapekať, alebo urobiť aj plnené rolky.
Zajtra budeme servírovať „Batátové gnocchi“.

Autor: Janka Bleyová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame