Zapečené vajíčka v hniezdočkách

Zapečené vajíčka v hniezdočkách

Je síce už čas obeda, ale dnes vám nutričná poradkyňa Janka Trebulová s Jankou Bleyovou, dajú tip na to, ako  domácim hladošom pripraviť kvalitné výživné raňajky. Samozrejme, v prípade, že ráno pred odchodom do práce - nebudete musieť počítať minúty.

Zapečené vajíčka v hniezdočkách Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Potrebujete:

  • šálku zemiakov nastrúhaných na hrubo
  • pol šálky mrkvy tiež nastrúhanej na hrubo
  • pol šálky nastrúhaného tvrdého  syra
  • pažítku, alebo petržlenovú vňať
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • olivový olej
  • 9 vajíčok


Postup:

V miske si zmiešame nastrúhané zemiaky, mrkvu a syr, pridáme petržlenovú vňať, alebo pažítku, jemne dochutíme soľou a korením a ešte dôkladne premiešame. Potom polievkovou lyžicou naberieme zmes a dáme ju do vymastených muffinových  foriem. Zmes utlačíme do podoby hniezda tak, aby nám v strede zostala jamka. Takto pripravené muffiny dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov približne na 30 minút. Potom formy vytiahneme, do každej rozbijeme jedno vajíčko, ktoré ešte trochu posolíme a okoreníme. Pečieme ešte v rúre 10-12 minút, pokiaľ nie je vajíčko upečené. Hniezdočka necháme vychladnúť a môžeme podávať so šalátom alebo s celozrnným pečivom. Recept môžete obmieňať: namiesto mrkvy môžete použiť cuketu, kaleráb, rôzne syry, pridať prosciutto a podobne.

PRIDANÁ HODNOTA OD ODBORNÍČKY NA VÝŽIVU.

Podľa odborníkov na výživu sú raňajky dôležitou súčasťou jedálneho lístka. Je to aj preto, že keď prídeme do práce, často nemáme čas niečo zjesť a naše prvé jedlo je obed. No vtedy sme už hladní ako vlci a zjeme všetko možné aj nemožné. Aj preto nás správne zostavené raňajky, dokážu zasýtiť do času obeda a nebudeme mať chuť siahnuť po rôznych maškrtách. Vajíčko v kombinácii so zeleninou, alebo s celozrnným pečivom je toho dôkazom. Vajíčka sú bohaté na bielkoviny a ako jedna z mála potravín, obsahujú všetky esenciálne aminokyseliny, ktoré sú potrebné pre správne fungovanie organizmu. Zelenina je bohatá na rôzne minerály a vitamíny, ale tiež na vlákninu, ktoré podporuje správne fungovanie čriev. Ak vajíčkové hniezdo skombinujete s celozrnným pečivom - tiež bohatým na vlákninu - ste zasýtení na dlhý čas.

Zajtra si spolu pochutíme na „baklažánovom čarovaní...“.

Autor: Janka Bleyová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame