Dnes, možno viac ako inokedy - platí, že sme to, čo jeme. Túto overenú múdrosť, odovzdáva svojim študentom aj nutričná poradkyňa Janka Trebulová. Tento týždeň nám bude s Jankou Bleyovou, ponúkať jedlá „takpovediac s pridanou hodnotou“, teda čo - to povie aj o ich výživových hodnotách.
Gazpacho, studená paradajková polievka Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme:
- 600 g zrelých paradajok
- 2 červené cibule alebo šalotky
- 1 červenú, 1 žltú hrubostennú papriku
- menšiu šalátovú uhorku
- 3 strúčiky cesnaku
- jednu až dve polievkové lyžice citrónovej šťavy
- niekoľko kvapiek worcesterovej omáčky
- 100 ml suchého červeného vína
- 3 polievkové lyžice olivového oleja
- mleté čierne korenie
- soľ
Postup:
Paradajky zospodu narežte do kríža a na dve minúty ich vložte do vriacej vody. Vodu zlejte a paradajky dobre ochlaďte studenou vodou, ošúpte a rozkrájajte na kocky. Vložte ich do mixéra aj s očistenou červenou cibuľou, červenou paprikou a rozmixujte. Pridajte dve tretiny ošúpanej a na kocky pokrájanej uhorky, cesnak a citrónovú šťavu, víno, worcesterovú omáčku a olej. Rozmixujte dohladka, ochuťte soľou a korením a dajte zachladiť do chladničky. Zvyšok uhorky a žltú papriku rozkrájajte na malinké kocôčky, ktoré budú slúžiť na servírovanie. Pri zdobení vynikne aj stonkový zeler, bazalka, kyslá smotana alebo chlebové krutóny.
Zajtra si pripravíme Zapečené vajíčka v hniezdočkách.