Gazpacho, studená paradajková polievka

Gazpacho, studená paradajková polievka

Dnes, možno viac ako inokedy - platí, že sme to, čo jeme. Túto overenú múdrosť, odovzdáva  svojim študentom aj nutričná poradkyňa Janka Trebulová. Tento týždeň nám bude s Jankou Bleyovou, ponúkať jedlá „takpovediac s pridanou hodnotou“, teda čo - to povie aj o ich výživových hodnotách.

Gazpacho, studená paradajková polievka Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Potrebujeme:

  • 600 g zrelých paradajok
  • 2 červené cibule alebo šalotky
  • 1 červenú, 1 žltú hrubostennú papriku
  • menšiu šalátovú uhorku
  • 3 strúčiky cesnaku
  • jednu až dve polievkové lyžice citrónovej šťavy
  • niekoľko kvapiek worcesterovej omáčky
  • 100 ml suchého červeného vína
  • 3 polievkové lyžice olivového oleja
  • mleté čierne korenie
  • soľ


Postup:

Paradajky zospodu narežte do kríža a na dve minúty ich vložte do vriacej vody. Vodu zlejte a paradajky dobre ochlaďte studenou vodou, ošúpte a rozkrájajte na kocky. Vložte ich do mixéra aj s očistenou červenou cibuľou, červenou paprikou a rozmixujte. Pridajte dve tretiny ošúpanej a na kocky pokrájanej uhorky, cesnak a citrónovú šťavu, víno, worcesterovú omáčku a olej. Rozmixujte dohladka, ochuťte soľou a korením a dajte zachladiť do chladničky. Zvyšok uhorky a žltú papriku rozkrájajte na malinké kocôčky, ktoré budú slúžiť na servírovanie. Pri zdobení vynikne aj stonkový zeler, bazalka, kyslá smotana alebo chlebové krutóny.


Zajtra si pripravíme Zapečené vajíčka v hniezdočkách.

Autor: Janka Bleyová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame