Tento týždeň nám recepty zo severného Chorvátska prináša odborník na sociálnu prácu, supervíziu, prácu so závislými, pedagóg na univerzite v Čechách doc. Tibor Roman. Do Kulinária ho pozvala Bibiana Ondrejková.
Chorvátske špeciality - Chorvátske štrukle Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme:
- 500 g hladkej múky
- 1 lyžičku soli
- 1 vajce
- 0,5 dl slnečnicového oleja
- cca 2 dl teplej vody
Plnka:
- 500 g tučného mäkkého tvarohu
- soľ
- 1 vajce
- 6 lyžíc kyslej smotany
- 2,5 dl kyslej smotany na zaliatie
Postup:
Z múky, soli, vajca, oleja a teplej vody rukou vymiešame v mise cesto. Potom ho vyložíme na stôl a vypracujeme, aby bolo mäkké a vláčne, vložíme ho do olejom vymazanej misy. Olejom potrieme cesto aj na povrchu a necháme ho prikryté utierkou pol hodiny odležať.
Na stôl rozprestrieme plátno či starý obrus, pomúčime ho a cesto na ňom rozvaľkáme. Potom ho rukami naťahujeme, až kým vytvoríme veľký plát. Na kraj cesta potrieme tvarohovú náplň, ktorú sme si pripravili zmiešaním tvarohu, soli, vajca a kyslej smotany. Pomocou obrusu zarolujeme dlhý závin, na ktorý najskôr chrbátom ruky naznačíme rozdelenie na cca 15cm kusy, potom nakrájame a natesno naukladáme do pekáča vymasteného slnečnicovým olejom.
Štrukle polejeme kyslou smotanou a pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 °C asi 30 minút do zlatista. V piatok nám Tibor Roman ponúkne veľmi jednoduchý, no chutný a zdravý recept. Spolu s Bibianou Ondrejkovou budú pripravovať Tepenádu z čiernych olív.