S odborníkom v oblasti sociálnej práce s doc. Tiborom Romanom, tento týždeň cestujeme po severnom Chorvátsku. Ktoré miesta je treba navštíviť a prečo? Na túto otázku odpovedal Bibiane Ondrejkovej.
Chorvátske špeciality - Rudarská greblica Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme:
Cesto:
- 35 dkg hladkej múky
- 2 dl smotany
- 3 lyžice oleja
- 1/2 dcl vlažného mlieka (podľa potreby pridávame, kým cesto nezmäkne)
- 1 polievková lyžica soli (nie vrchovatá)
- 1 žĺtok
Plnka:
- 1 stredne veľký kravský syr
- 1 celé vajce a zvyšný bielok
- 5 dkg mletých vlašských orechov (miesto vlašských orechov možno pridať špenát alebo mangold)
- trochu soli
Postup:
Z uvedených surovín vymiesime cesto a necháme pol hodiny postáť. Potom ho rozvaľkáme. Pripravíme si dve časti (60 x 40 cm). Na polovicu cesta dáme pripravenú plnku a preložíme druhou polovicou. Okraje zahneme smerom nahor, aby plnka nevytiekla. Koláč vložíme na vopred vymastený plech, pečieme 20-25 minút pri teplote 200 stupňov C. Upečenú ešte horúcu Rudarsku greblicu natrieme margarínom alebo maslom.
Typickým jedlom severného Chorvátska sú Štrukle. Čo to je, dozviete sa v Kulináriu zajtra.