V Kulináriu sa tento týždeň vyberieme za dobrotami zo severu Chorvátska. Pozýva nás tam Bibiana Ondrejková a jej hosť docent Tibor Roman. Tibor Roman je odborníkom v oblasti sociálnej práce, supervízie, terapie, znalec a hodnotiteľ vína, ale je aj zároveň aj milovníkom Chorvátska, labužníkom a aj dobrým kuchárom. Hoci má z Chorvátska najradšej ostrov Krk, začiatkom roka absolvoval aj spoznávaco - ochutnávaciu cestu po severe tejto krajiny a veľmi sa mu tam páčilo. Čím ho táto oblasť očarila? Aj na to sa ho stihla spýtať Bibiana Ondrejková.
Chorvátske špeciality Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme:
- 300 g hladkej
- 150 g hrubej múky
- 1 vajce
- lyžička soli
- 220 ml vlažnej vody
Postup:
Z múky, vody a soli vypracujeme tuhé cesto. Rozdelíme na 4 časti a každú vyvaľkáme do tenkého plátu. Placky dáme na rošt grilu alebo do vyhriatej rúry (cca 230 °C) a pečieme asi 10 minut. Hotové mlince spoznáme podľa žltohnedej farby a vypuklín, ktoré pri dotyku praskajú. Ak ich podávame ako přílohu (napr. k typickému severochorvátskemu jedlu Morka s mlincamy po zagorsky), nalámeme mlince do vriacej vody alebo vývaru, 2 - 3 minuty povaríme, hrniec odstavíme a ešte na cca 5 minut necháme dôjsť. Vodu zlejeme a mlince se podávame ako cestoviny. Možeme ich napríklad aj pridať do výpeku z pečeného masa a 5 minút ich necháme zapiecť.
Zajtra sa vyberieme do malebného mestečka Samobor, ktoré je od hlavného mesta Záhreb vzdialené asi 20 km. Prilákajú nás tam aj ich fantastické originálne krémeše, ktoré nielen domáci volajú Samoborská kremštita.