K vynikajúcim receptom z kysnutého cesta patria v celej Európe obľúbené - briošky. Dokonalá klasika z maslového kysnutého cesta, plná lahodného krému, pre milovníkov sladkých dobrôt - neodolateľná. Originálny recept pochádza z Alsaska, oblasti Francúzska susediacej s Nemeckom a jeho pôvodný názov bol tiež nemecký - “ Schneckenkuchen” - čiže koláč - slimák, pravdepodobne podľa jeho tvaru. Sláva sa šíri rýchlo a tak recept prevzali a upravovali aj Slováci. Dnes sa ním pýši vo svojej kuchyni aj Serena Hitková z Pozby. Hana Michalčíková sa jej pýtala, čo na túto špecialitu budeme potrebovať.
Pudingové briošky Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme:
- 25 dg hladkej múky - špeciál
- 25 dg polohrubej múky
- 1,8 dcl mlieka
- droždie / polovicu zo 42 g kocky/
- 3 dg rozpusteného a vychladnutého masla
- 6 dg kryštálového cukru
- dve vajcia
Postup:
Najskôr si spravíme kvások a to tak, že v miske zmiešame trochu vlažného mlieka, cukru a droždia a necháme ho niekoľko minút prikrytý. Po nakysnutí ho zamiešame do múky a ostatných ingrediencií a vymiesime hladké cesto. Necháme vykysnúť, kým cesto zdvojnásobí svoj objem. Potom cesto rozdelíme na štyri časti. Každú časť vyvaľkáme na plochu okrúhlej formy s objemom 30 cm.
Medzitým si urobíme plnku:
- dva čokoládové pudingy
- 5-6 lyžíc cukru
- 8 lyžíc mlieka
Z toho si uvaríme puding a miešame stále až do vychladnutia. Na spodné cesto natrieme jednu tretinu krému, dáme druhé cesto, opäť krém a na tretie cesto tiež krém. Posledné cesto necháme nenatreté. Do stredu pekáča dáme pohár o priemere 4-5 cm a od toho pohára krájame ostrým nožom 16 kusov. Potom začneme točiť. Každý jeden kus točíme jeden napravo a druhý naľavo. Potom to spojíme a budeme mať z toho takých osem paličiek. Navrchu potrieme vajíčkom a necháme ešte pol hodinu kysnúť. Pečieme na 180 stupňov asi 40 minút. Keď začne ružovieť prikryjeme papierom na pečenie. Zmiešame asi pol decilitra mlieka s pol lyžičkou medu, zvaríme a keď koláče vyložíme z rúry, potrieme ich touto zmesou.