Už ste počuli o Chutney- /čatní/? Možno mnohí odpoviete, že nie, ale možno o tom ani neviete a už ste čatní ochutnali. Ide totiž o omáčku, alebo dochucujúci prostriedok k mäsu. Prirovnáva sa k salse alebo omáčkam z európskej kuchyne. Priviezli ho pôvodne Briti z kolónii a Karibských ostrovov. Dnes poznáme čatní z červenej cibule, manga, červenej repy, sliviek aj jahôd - my vám dnes ponúkneme celkom iné čatní – z pôvodných surovín, známych chutí, nenáročné a dostupné. Recept na exotickú pochúťku povedal Hane Michalčíkovej, tanečný pedagóg, zakladateľ Tanečnej školy v Karlových Varoch - Stanislav Zíka.
Čatní zo zelených paradajok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme:
- dva kilogramy zelených paradajok
- pol kilogramu jabĺk
- sto gramov hrozienok
- pol kilogramu skaramelizovaného cukru
- tri štvrte kilogramu cibule
- 12 kusov čerstvých štipľavých paprík
- 15 g zázvoru, môže byť mletý
- 15 g soli
- pol litra octu
Postup:
Umyté paradajky, jablká, cibuľu a papriky, nasekáme na drobné kocky, čím jemnejšie, tým je to lepšie. Hrozienka potrháme na malé kocky a všetko vsypeme do kastrólu. Namiesto čerstvej papriky sa dá použiť aj mletá štipľavá paprika, ale nie je to ono, čerstvá tomu dodáva tú pravú chuť. Postupuje sa tak, že sa postupne prevarí ovocie aj zelenina, pustí to šťavu, nie je treba nič doplňovať, ale budeme to dlho redukovať, pridá sa najskôr polovica skaramelizovaného cukru, počkáme, kým sa rozpustí a ku koncu dáme zvyšok cukru, octu a korenia. Všetko musíme robiť pomaly a postupne. Plníme to do pohárov na zaváranie, najlepšie 2-3 decilitrových pohárov, dobre uzavrieme a uskladníme do chladničky. Nemusíme sterilizovať. Podávame k mäsu alebo ku kuracej pečienke, ktorá je spolu s čatní vynikajúcim jedlom.
Zajtra sa naučíme pripravovať voňavú pochúťku: Letný malinový koláč.