Batátové gnocchi s brokolicou

Batátové gnocchi s brokolicou

Viete že batáty neobsahujú ani gram tuku? Mnohé gazdinky ich používajú v kuchyni aj pri pečení. My si z nich dnes urobíme cestoviny gnocchi. Cesto sa nám zaručene podarí, lebo obsahujú enzým, ktorý pri zvýšenej teplote začne rozkladať škrob na cukor a vďaka tomu zamiesime hladké a zdravé cesto. V našej rozhlasovej kuchyni je s nami Beáta Repíková a Michaela Makovínyová.

Batátové gnocchi s brokolicou Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Na prípravu gnocchi budeme potrebovať:

  • 2 batáty
  • 2 hrnčeky bezlepkovej múky
  • lyžica soli


Ďalej budeme potrebovať:

  • 1 brokolica rozdelená na malé ružičky
  • 120g baby špenát
  • 1 čili paprička
  • 2 strúčiky cesnaku
  • olivový olej
  • rozmarín
  • oregano a čierne korenie na dochutenie


Príprava:

Batáty si aj v šupke umyjeme, popicháme vidličkou a dáme piecť pri 200 °C na 50 minút. Že sú upečené zistíte tak, že vám vidlička prepichne zemiak tak ľahko, ako by ste ju pichli do masla. Po upečení a vychladnutí stiahneme šupu a batáty rozpučíme na kašu. Do veľkej misy si dáme múku, soľ a batátovú kašu. Všetko spolu riadne premiešame a vytvarujeme si bochník, ktorý si rozrežeme (podobne ako pizzu) na 8 častí. Teraz prichádza na rad umelecká práca. Zoberieme si jednu časť cesta, na doske ušúľame do dlhej dážďovky, nakrájame približne na centimetrové kúsky a každý jeden ňok jemne pošúľame na chrbte vidličky.
Medzičasom sme si dali do hrnca zovrieť osolenú vodu a gnocchi dáme variť. Varíme pokým nevyplávajú na povrch, počkáme ešte nejakú tú minútku a vyberieme. Brokolicu si udusíme v pare a odložíme bokom. Na rozpálenej panvičke zohrejeme olivový olej, do ktorého vložíme čili papričku a rozmarín. Následne vložíme uvarené gnocchi a smažíme ich do zlatista. Pridáme pretlčený cesnak a trochu neskôr predvarené hlavičky brokolice, dochutíme čiernym korením a oreganom. Naposledy pridáme špenát a osolíme.

Autor: Beáta Repíková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame