Nemáte doma bryndzu a slaninku a chcete si s nami pripraviť bryndzové halušky? Potom ste teraz správne v našej rozhlasovej kuchyni, pretože práve pripravuje nevšedné bryndzové halušky Beáta Repíková s Michaelou Makovínyovou.
Zdravé bryndzové halušky Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme:
- 1 kg zemiakov
- 300 g bezlepkovej ovsenej múky
- 2 PL tapiokovej múky
- 1 ČL morskej soli
- 1 balenie kešu náhrady bryndze
- 1 jarná cibuľka
„Slaninka“
Na prípravu „slaninky“ budeme potrebovať jednu väčšiu mrkvu, ktorú si umyjeme a očistíme.
Rúru si predhrejeme na 160°C. Dobre osušenú mrkvu nakrájame na malé kocky a vložíme do misky. Pridáme 1 ČL údenej mletej papriky, 1 ČL čierneho korenia, 3 PL olivového oleja, 1 PL javorového sirupu a kajenskú papriku podľa chuti – voliteľné. Mrkvu si rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a dáme piecť do vyhriatej rúry, pečieme cca 25 minút, „slaninku“ skontrolujeme, prípadne premiešame a necháme piecť ešte ďalších 15 minút.
Ak chceme „slaninku“ chrumkavú tak ju necháme úplne vychladnúť.
Príprava:
Zemiaky si umyjeme, očistíme a nastrúhame na jemnom strúhadle. Dáme si do väčšieho hrnca variť vodu aj so štipkou soli. Do misky k zemiakom pridáme múku, soľ a poriadne premiešame. Ak máme zemiaky suché tak do cesta pridáme trochu vody. Ak nám už voda v hrnci zovrela, tak pomocou dreveného lopárika hádžeme halušky. Halušky varíme cca 10 minút pokiaľ nevyplávajú na povrch. Vyberieme pomocou plastového sitka. Hotové halušky naložíme do taniera a pred podávaním pridáme kešu náhradu, ktorú naberieme pomocou lyžičky a dáme na vrch halušiek, nakoniec dáme „slaninku“ a ozdobíme nadrobno nakrájanou jarnou cibuľkou.
Zajtra podávame plnenú papriku s tapiokovou múkou.