Zdravé "bryndzové" halušky

Zdravé "bryndzové" halušky

Nemáte doma bryndzu a slaninku a chcete si s nami  pripraviť bryndzové halušky? Potom ste teraz správne v našej rozhlasovej kuchyni, pretože práve pripravuje nevšedné bryndzové halušky Beáta Repíková s Michaelou Makovínyovou.

Zdravé bryndzové halušky Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Potrebujeme:

  • 1 kg zemiakov
  • 300 g bezlepkovej ovsenej múky
  • 2 PL tapiokovej múky
  • 1 ČL morskej soli
  • 1 balenie kešu náhrady bryndze
  • 1 jarná cibuľka



„Slaninka“
Na prípravu „slaninky“ budeme potrebovať jednu väčšiu mrkvu, ktorú si umyjeme a očistíme.
Rúru si predhrejeme na 160°C. Dobre osušenú mrkvu nakrájame na malé kocky a vložíme do misky. Pridáme 1 ČL údenej mletej papriky, 1 ČL čierneho korenia, 3 PL olivového oleja, 1 PL javorového sirupu a kajenskú papriku podľa chuti – voliteľné. Mrkvu si rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a dáme piecť do vyhriatej rúry, pečieme cca 25 minút, „slaninku“ skontrolujeme, prípadne premiešame a necháme piecť ešte ďalších 15 minút.
Ak chceme „slaninku“ chrumkavú tak ju necháme úplne vychladnúť.

Príprava:

Zemiaky si umyjeme, očistíme a nastrúhame na jemnom strúhadle. Dáme si do väčšieho hrnca variť vodu aj so štipkou soli. Do misky k zemiakom pridáme múku, soľ a poriadne premiešame. Ak máme zemiaky suché tak do cesta pridáme trochu vody. Ak nám už voda v hrnci zovrela, tak pomocou dreveného lopárika hádžeme halušky. Halušky varíme cca 10 minút pokiaľ nevyplávajú na povrch. Vyberieme pomocou plastového sitka. Hotové halušky naložíme do taniera a pred podávaním pridáme kešu náhradu, ktorú naberieme pomocou lyžičky a dáme na vrch halušiek, nakoniec dáme „slaninku“ a ozdobíme nadrobno nakrájanou jarnou cibuľkou.

Zajtra podávame plnenú papriku s tapiokovou múkou. 

Autor: Beáta Repíková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame