Sú jedlá, ktoré sú všeobecne obľúbené a sviečková k nim určite patrí. V Čechách je na prvej priečke, ale nepohrdneme ňou ani v našom kulináriu. Viera Horáková ju pripravovala spolu s Dášou Kotírovou.
Tradičná sviečková Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme:
- Hovädzie zadné
- oravskú slaninku
- vývar na podliatie
- smotanu na šľahanie
- plnotučné mlieko
- soľ
- korenie
- mrkvu
- petržlen
- zeler
- cibuľu
- masť, alebo olej
- citrón
- krištáľový cukor
Postup:
Mäso si prešpikujeme slaninou. Osolíme ho a okoreníme a prudko ho opečieme z oboch strán.
Zeleninu aj cibuľu si nakrájame a rozvrstvíme ju na plechu, ktorý sme potreli masťou a naň položíme mäso. Podlejeme vývarom a pečieme do mäkka.
V hrnci necháme rozpustiť cukor a pridáme upečenú zeleninu aj s výpekom. Pridáme citrón a korenie. Všetko spolu rozmixujeme.
Na záver pridáme smotanu a podľa potreby aj mlieko.
Do pripravenej omáčky pridáme na plátky nakrájané mäso a ešte trocha povaríme.
Zajtra si pripravíme guláš z daniela.