Losos v cestíčku

Losos v cestíčku

Máte radi prekvapenia? Predpokladám, že áno - samozrejme iba v prípade, ak ide o milé prekvapenie. Nutričná poradkyňa Janka Trebulová, s ktorou bude nedeľňajší obed pripravovať Janka Bleyová - nám prekvapenie vložila do dnešného receptu. A čo to bude...?

Losos v cestíčku Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Potrebujeme:

  • 400 gramov lososa v celku - bez kože
  • 500 gramov lístkového cesta
  • 3 mrkvy
  • jeden pór
  • čerstvý špenát
  • jednu lučinu
  • maslo
  • šafrán
  • citrón
  • soľ
  • vajíčko
  • biele korenie
  • deci bieleho vína
  • dva deci rybacieho vývaru
  • dva deci smotany
  • kukuričný, alebo zemiakový škrob
  • zemiaky
  • kôpor


Postup:

Rozvaľkáme lístkové cesto. Mrkvu a pór pokrájame na tenké prúžky, trochu ich posolíme, posypeme šafranom a opražíme na masle. Necháme vychladnúť a dáme na lístkové cesto. Na to položíme celého lososa, pokvapkáme citrónovou šťavou, dochutíme bielym korením a soľou. Vrch lososa potrieme lučinou, pridáme špenátové listy. Okraje cesta potrieme vajíčkom a cestom prekryjeme lososa tak, aby nám vznikol batôžtek. Vrch potrieme vajíčkom a pečieme. Do výpeku zo zeleniny dáme rozvariť rybací vývar, víno a smotanu. Zahustíme jemne škrobom a nakoniec dochutíme soľou a kôprom. Hotového lososa podávame s varenými zemiakmi a omáčkou.



Ryby by sme mali do svojho jedálnička zaradiť aspoň 1-2 do týždňa. Losos je síce tučnejšia ryba, no obsahuje pre telo veľmi prospešné omega 3 mastné kyseliny. Sú to látky, ktoré podporujú náš imunitný systém, zmierňujú zápal, znižujú krvný tlak a zlepšujú fungovanie buniek. Losos je tiež výborným zdrojom vysoko kvalitných bielkovín. Tie udržujú svalovú hmotu pri chudnutí a starnutí, pomáhajú pri hojení rán a chránia zdravie kostí. Losos dokonca obsahuje viac draslíka ako banán. A je známe, že draslík pomáha regulovať krvný tlak a znižuje riziko cievnej mozgovej príhody.

Autor: Janka Bleyová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame