Máte radi prekvapenia? Predpokladám, že áno - samozrejme iba v prípade, ak ide o milé prekvapenie. Nutričná poradkyňa Janka Trebulová, s ktorou bude nedeľňajší obed pripravovať Janka Bleyová - nám prekvapenie vložila do dnešného receptu. A čo to bude...?
Losos v cestíčku Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme:
- 400 gramov lososa v celku - bez kože
- 500 gramov lístkového cesta
- 3 mrkvy
- jeden pór
- čerstvý špenát
- jednu lučinu
- maslo
- šafrán
- citrón
- soľ
- vajíčko
- biele korenie
- deci bieleho vína
- dva deci rybacieho vývaru
- dva deci smotany
- kukuričný, alebo zemiakový škrob
- zemiaky
- kôpor
Postup:
Rozvaľkáme lístkové cesto. Mrkvu a pór pokrájame na tenké prúžky, trochu ich posolíme, posypeme šafranom a opražíme na masle. Necháme vychladnúť a dáme na lístkové cesto. Na to položíme celého lososa, pokvapkáme citrónovou šťavou, dochutíme bielym korením a soľou. Vrch lososa potrieme lučinou, pridáme špenátové listy. Okraje cesta potrieme vajíčkom a cestom prekryjeme lososa tak, aby nám vznikol batôžtek. Vrch potrieme vajíčkom a pečieme. Do výpeku zo zeleniny dáme rozvariť rybací vývar, víno a smotanu. Zahustíme jemne škrobom a nakoniec dochutíme soľou a kôprom. Hotového lososa podávame s varenými zemiakmi a omáčkou.
Ryby by sme mali do svojho jedálnička zaradiť aspoň 1-2 do týždňa. Losos je síce tučnejšia ryba, no obsahuje pre telo veľmi prospešné omega 3 mastné kyseliny. Sú to látky, ktoré podporujú náš imunitný systém, zmierňujú zápal, znižujú krvný tlak a zlepšujú fungovanie buniek. Losos je tiež výborným zdrojom vysoko kvalitných bielkovín. Tie udržujú svalovú hmotu pri chudnutí a starnutí, pomáhajú pri hojení rán a chránia zdravie kostí. Losos dokonca obsahuje viac draslíka ako banán. A je známe, že draslík pomáha regulovať krvný tlak a znižuje riziko cievnej mozgovej príhody.