Alena Gajdošová z Levíc pred časom objavila zošit s rodinnými receptami Komáromiovcov z Dyčky pri Vrábľoch. Spolu s Michalom Hercegom nám aj dnes jeden z nich ponúknu.
Farské syrové rožteky
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Na farské syrové rožteky potrebujeme:
250 g masla
150 g taveného syra
500 g hladkej múky
200 ml mlieka
20 g droždia
soľ podľa chuti
olej
strúhaný syr na posypanie
Postup:
Z mlieka, droždia a cukru si pripravíme kvások. Všetky suroviny zmiešame a dobre vymiesime. Cesto rozdelíme na doske na 6 rovnakých bochníkov a necháme na teplom mieste kysnúť asi hodinu. Po nakysnutí bochníky rozvaľkáme na hrubšie kolieska. Každé koliesko potrieme olejom a rozdelíme nožom na 8 častí. Stočíme do tvaru rožteka. Ukladáme na vymastený plech alebo ešte lepšie na papier na pečenie. Potrieme rozšľahaným vajcom a nahrubo posypeme strúhaným syrom. Po upečení ešte za tepla znovu pretrieme olejom.