Tento týždeň vám ponúkame recepty vlasovej stylistky Janette Luknárovej z Rače. Keďže Veľký piatok je spravidla dňom prísneho pôstu, bohato prestretý stôl nemôžeme čakať ani v našom Kulináriu. Hladní však neostanete. Na tanieri sa objaví ryba, konkrétne morský vlk, zvaný taktiež morčiak európsky. Obýva pobrežné vody Stredozemného mora, vyskytuje sa v Čiernom mori a v severovýchodnom Atlantiku, zhruba od Nórska po Senegal.
Morský vlk dorastá do dĺžky maximálne 100 cm a hmotnosti do 10 kg. V našich predajniach nájdete najčastejšie exempláre zhruba 40 cm veľké vážiace do dvoch kíl. Pevné biele mäso má málo kostí aj kalórií. Obsahuje však množstvo proteínov, selénu, horčíka a fosforu. A čo je dôležité, k dispozícii je po celý rok. Miroslav Würfl najprv zisťoval, ako si teda z morského vlka pripravíme chutný obed.
Morský vlk s cesnakom a mätou Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Budeme potrebovať:Dva kusy morského vlka
Maslo
Cesnak
Mätu
Citrón
Olivový olej
Soľ
Mleté čierne korenie
Postup:
Trúbu si predhrejeme na 220 stupňov Celzia, a do pekáča dáme papier na pečenie, ktorý vymastíme maslom. Rybu si ešte pred pečením upravíme. Do mäsa urobíme krátke a hlboké zárezy. Zmiešame mätu s cesnakom a olivovým olejom. Touto zmesou vyplníme spomínané zárezy. Citrón pridáme až po 20 minútach. Celú rybu môžeme ešte raz potrieť olejom, vložíme ju naspäť do rúry a pečieme asi päť minút. Podávame s opečeným chlebíkom alebo pečivom a so sezónnym šalátom. Želáme Vám dobrú chuť!