Nenápadní, malí obyvatelia slaných aj sladkých vôd svojím lahodným mäsom učarili mnohých „fajnšmekrom“.
Hovoríme o krevetách. Podporujú zdravie, lebo sú istým života budičom. Obsahujú vitamín B12, minerálne látky – zinok, jód, selén, fosfor, draslík, železo, vápnik, horčík i sodík. Môžeme si teda dopriať niekoľkokrát do týždňa špecialitu z kreviet. S Beátou Repíkovou a Lindou Deákovou, študentkou SOŠ potravinárskej na Farského ul. v Bratislave, si teraz uvaríme lahodnú krevetovú krémovú polievku.
Krevetová polievka Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Na krevetovú krémovú polievku potrebujeme:
Suroviny: 250 g krevety, 500 ml mlieka, 500 ml sladkej smotany, 125 ml kokosového mlieka, 4 ks červenej cibule, cesnak, 2 kávové lyžičky sójovej omáčky, 1 kávovú lyžičku masla, 3 kávové lyžice koriandra, 2 kávové lyžice cukru, soľ, mleté čierne korenie, biely chlieb, postrúhaná citrónová kôra, 45 minút tepelná úprava.
Postup:
1. Zmrazené krevety rozmrazíme a odstránime z nich pancier. Zmiešame mlieko, smotanu, soľ a varíme 30 minút na miernom ohni. Nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak dáme do mlieka so smotanou, pridáme koriander, sójovú omáčku, cukor, mletú papriku, čierne korenie a postrúhanú kôru citróna.
2. Zmes necháme znovu zovrieť a pridáme krevety, necháme trochu povrieť a odstavíme na 15 minút. Nadrobno narezaný chlieb osmažíme na oleji do červena. Pred podávaním polievky chlieb nasypeme na tanier a zalejeme.