Tento týždeň vám ponúkame recepty vlasovej stylistky Janette Luknárovej z Bratislavy. Dnes to bude sladká dobrota z kysnutého cesta. Podrobnosti zisťoval Miroslav Würfl.
Pečené buchty
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Na pečené buchty budeme potrebovať:
pol kila polohrubej múky
100 gramov práškového cukru
3 žĺtka
olej
vanilku
štvrť litra mlieka
2 kocky droždia
tvaroh alebo slivkový lekvár
citrónovú šťavu
štipku soli
Postup:
Najprv si urobíme kvások. Zmiešame teplé mlieko s lyžičkou cukru a dvomi kockami droždia, a necháme pôsobiť. Ostatné suroviny si pripravíme do väčšej misky, do ktorej pridáme nakysnutý kvások a všetko spolu zamiešame. Vznikne nám vláčne cesto, ktoré necháme kysnúť asi 20 minút. Cesto sa prekladá trikrát, takže po vykysnutí ho znova premiesime a necháme ho pracovať 20 minút.
Tento postup potom opäť zopakujeme a po hodine cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske, nakrájame ho na menšie štvorčeky, ktoré naplníme slivkovým lekvárom alebo tvarohom so žĺtkom, cukrom a citrónovou šťavou. Vytvarujeme si buchtičky, potrieme ich olejom a položíme na pekáč. Pečieme pri teplote 200 stupňov Celzia približne 20 až 30 minút. Po vychladnutí ich posypeme práškovým cukrom a podávame.
Zajtra sa môžete tešiť na bravčovú panenku.