Veľkonočná hrudka alebo syrek patrí medzi tradičné veľkonočné pokrmy. Ako sa dozvedela Viera Horáková od Vladimíra Morochoviča, práve hrudka je súčasťou veľkonočného košíka na východnom Slovensku.
Veľkonočná hrudka
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Na prípravu veľkonočnej hrudky budeme potrebovať:
10 ks domácich vajec
1,5 litra plnotučného mlieka
1 čl soli
1 zväzok čerstvej pažítky, približne 70 g
4 otočky čierneho korenia z mlynčeka
Postup:
Vajcia rozbite do mlieka a metličkou ich dobre rozšľahajte. Pridajte soľ a mleté čierne korenie. Za stáleho miešania varte, pokiaľ sa nespraví hustá praženica. Následne odstavte a pridajte na drobno pokrájanú pažítku. Hmotu sceďte cez gázu, alebo iné tenké plátno, ktoré si položíte na cedník. Hrudku nechajte odkvapkávať, ideálne niekde zavesenú, pokiaľ všetka prebytočná tekutina neodtečie.
Zajtra si pripravíme jarný zeleninový koláč zo žihľavy a špenátu so syrom.