Omáčky sú neodmysliteľnou súčasťou mnohých jedál. Zaiste aj vy pripravujete paradajkovú, hríbovú či luskovú, ale čo tak pripraviť si poctivú chrenovú omáčku. Viera Horáková ju varila spolu s Vladimírom Morochovičom.
Poctivá chrenová omáčka
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Na poctivú chrenovú omáčku potrebujete:
3 polievkové lyžice čerstvo nastrúhaného chrenu
250 ml smotany na šľahanie
2 polievkové lyžice masla
3 polievkové lyžice hladkej múky
pol litra hovädzieho vývaru
1 polievkovú lyžicu citrónovej šťavy
1 čajovú lyžicku soli
Postup:
Na dvoch lyžiciach masla opražíme tri lyžice hladkej múky. Múku opražíme na sucho, do hrnca rozpustíme maslo a pridáme opraženú múku. Vznikne zápražka, ktorú zalejeme hovädzím vývarom. Rozšľaháme to tak, aby sme v omáčke nemali hrudky.
Vzniknutú omáčku dôkladne prevaríme pomalým varom za stáleho miešania. Potom prilejeme smotanu, a privedieme k varu. Pridáme tri vrchovaté lyžice strúhaného čerstvého alebo konzervovaného chrenu a necháme prejsť pomalým varom.
Zajtra si pripravíme veľkonočnú hrudku.