Odborníci na výživu odporúčajú skonzumovať 1 – 2 porcie rýb týždenne. Vzali sme si ich radu k srdcu a tento týždeň varíme iba z rýb.
Pstruh je ideálny pre tých, čo neradi experimentujú a uprednostňujú domáce potraviny. Obsahuje množstvo vysokohodnotných bielkovín, minerálov – draslíka, horčíka a fosforu, ako aj stopových prvkov železa, medi a zinku. Vitamíny D a E ochránia bunky pred starnutím i pred voľnými radikálmi a postarajú sa o kožu, ktorá prekvapí krajším a sviežejším vzhľadom. Navyše nenasýtené mastné kyseliny zrieďujú krv a zabraňujú tak artérioskleróze... Tak čo poviete, dosť dôvodov dať si konečne pstruha na tanier, nemyslíte? A nech nie je vyprážaný, ale pripravený na masle spolu so zeleninou – povedali si Beáta Repíková a študentka SOŠ Potravinárskej na Farského ulici v Bratislave Linda Deaková.
Pstruh na rozmaríne Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Na 4 porcie potrebujeme: 4 ks pstruha, soľ, 1 citrón, korenie biele mleté, rozmarín, petržlenovú vňať, pažítku, kôpor, 100 g maslo.
Postup receptu:
1. Vypitvané pstruhy umyjeme, osušíme, posolíme z vonku aj zvnútra a pokvapkáme citrónovou šťavou.
2. Rozmarín, petržlenovú vňať, pažítku a kôpor posekáme a zmiešame.
3. Ryby obalíme v bylinkách a na chladnom mieste necháme 60 minút odležať.
4. Ryby vložíme do pekáča, obložíme plátkami masla a v rúre vyhriatej na 200 stupňov pečieme asi 20 minút, podľa veľkosti rýb. V polovici pečenia ryby obrátime. Podávame s opekanými zemiakmi.