Zo širokej ponuky balkánskej kuchyne teraz ponúkame sladkú špecialitu. Šéfkuchára jednej z bratislavských reštaurácií Slavomíra Matúša v tejto súvislosti navštívil aj s mikrofónom Peter Buček:
Baklava Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Baklava je teda kráľovnou balkánskej kuchyne, čo sa týka sladkostí. Potrebujeme jemné lístkové cesto, tzv. filo cesto, orechy, cukor a med. Na plech dáme prvú vrstvu filocesta, prekryjeme zmesou orechov, najlepšie vlašskými, ale môžu byť aj lieskové, prípadne pistácie. Postupne prekladáme jednu vrstvu cesta a orechov a na samý vrch dáme dve vrstvy, premastíme olejom a dáme do trúby zapiecť. Potom to nakrájame na kocky alebo kosoštvorce a polejeme sladkým sirupom alebo medovým sirupom a necháme vsiaknuť.