V našom dnešnom Kulináriu sa zameriame na balkánsku kuchyňu. Poznáme ju všetci veľmi dobre, je pestrá, svojská a chutí nám.
Slavomír Matúš, mladý šéfkuchár jednej z bratislavských reštaurácií, ktorý má korene v srbskom Novom Sade, nám pri mikrofóne Petra Bučeka ponúka svoju špecialitu:
Sarma Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Tak si pripomeňme, že sarma, srbská špecialita pôvodom z Turecka, je vlastne kyslý kapustný list plnený mletým mäsom a ryžou, varený v paradajkovej omáčke. Na jeho prípravu potrebujeme pol kila bravčového mäsa, ktoré však môžeme preložiť aj hovädzím, 100 gramov ryže, jednu stredne veľkú cibuľu nakrájanú nadrobno, červenú papriku, jednu hlávku kyslej kapusty, paradajkový pretlak, korenie, soľ. Pomleté mäso zmiešame s ryžou a pochutinami, zabalíme do kapustného listu, uložíme do hrnca, zalejeme paradajkovým pretlakom a podusíme. Toto jedlo podávame výhradne s chlebom. Stačí už len zaželať dobrú chuť...