Aj keď dnes vydávajú gastronomické prevádzky jedlo len „cez okienka“ v čase,
keď funguje všetko ako má, prídeme do reštaurácie, objednáme si z jedálneho lístka, čakáme na jedlo a keď príde, tak ho zjeme a zaplatíme.
V bratislavskej reštaurácii Makery, v ktorej sme sa tento týždeň inšpirovali receptmi do nášho Kulinária, to funguje trochu inak. Tatiane Šuškovej vysvetlila princíp jedna zo zakladateliek reštaurácie Bety Szabóová.
Teľacie v orechoch s vulkanickými zemiakmi a omáčkou z korenia
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Tak dobrú chuť z reštaurácie, v ktorej z vás spravia nielen dobrého gurmána, ale aj skúseného kuchára.
Potrebujeme:
- slanina 60 g v troch dlhých plátkoch
- paprika mix 2 g
- dijonská horčica 20 g
- zelené korenie 2 g
- parmezán s vlašskými orechmi 30 g
- smotana 1 dcl
- worchesterová omáčka 5 cl
- pár kvapiek sójovej omáčky
- pažítka 1 g
- čedar 40 g nasekaný
- jarná cibuľka 15 g
- žĺtok 2 cl
- zemiaky 240 g - 3 ks menšie
- tymian1 g
- teľaciu sviečkovica 140 g
Zemiaky uvaríme v šupke. Zrežeme ich z každej strany, aby vedeli pekne stáť. Vnútro vydlabme malou lyžičkou, osolíme, okoreníme a postupne začneme plniť čedarom. Naplnené uložíme na plech s papierom na pečenie. Každý zemiak obalíme plátkom slaniny a prepichneme vetvičkou tymiánu. Zemiaky pečieme 15 minút na 200 Stupňoch Celzia.
Zo žĺtka, paprikovej zmesi a horčice spravíme marinádu. Papierovými obrúskami mäso vysušíme a potrieme ho marinádou. Natrieme jednu stranu mäsa, posypeme parmezánom a posekanými orechmi, osolíme a proces zopakujeme na druhej strane. Pečieme na 200 stupňoch Celzia – 5-8 minút.
Omáčku pripravíme tak, že do smotany pridáme sójovú a worchesterovú omáčku a postupne prehrejeme. Všetko zamiešame, pridáme zelené korenie, necháme zovrieť.
Na tanier servírujeme tri zemiaky, vedľa nich položíme mäso a prelejeme omáčkou. Dozdobíme mladou cibuľkou.