Teľacie v orechoch s vulkanickými zemiakmi a omáčkou z korenia

Teľacie v orechoch s vulkanickými zemiakmi a omáčkou z korenia

Aj keď dnes vydávajú gastronomické prevádzky jedlo len „cez okienka“ v čase,
keď funguje všetko ako má, prídeme do reštaurácie, objednáme si z jedálneho lístka, čakáme na jedlo a keď príde, tak ho zjeme a zaplatíme. 

V bratislavskej reštaurácii Makery, v ktorej sme sa tento týždeň inšpirovali receptmi do nášho Kulinária, to funguje trochu inak. Tatiane Šuškovej vysvetlila princíp jedna zo zakladateliek reštaurácie Bety Szabóová. 

Teľacie v orechoch s vulkanickými zemiakmi a omáčkou z korenia Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tak dobrú chuť z reštaurácie, v ktorej z vás spravia nielen dobrého gurmána, ale aj skúseného kuchára.

Potrebujeme:

  • slanina 60 g v troch dlhých plátkoch
  • paprika mix 2 g
  • dijonská horčica 20 g
  • zelené korenie 2 g
  • parmezán s vlašskými orechmi 30 g
  • smotana 1 dcl 
  • worchesterová omáčka 5 cl
  • pár kvapiek sójovej omáčky
  • pažítka 1 g
  • čedar 40 g nasekaný
  • jarná cibuľka 15 g
  • žĺtok 2 cl
  • zemiaky 240 g  - 3 ks menšie
  • tymian1 g
  • teľaciu sviečkovica 140 g


Zemiaky uvaríme v šupke. Zrežeme ich z každej strany, aby vedeli pekne stáť. Vnútro vydlabme malou lyžičkou, osolíme, okoreníme a postupne začneme plniť čedarom. Naplnené uložíme na plech s papierom na pečenie. Každý zemiak obalíme plátkom slaniny a prepichneme vetvičkou tymiánu. Zemiaky pečieme 15 minút na 200 Stupňoch Celzia. 

Zo žĺtka, paprikovej zmesi a horčice spravíme marinádu. Papierovými obrúskami mäso vysušíme a potrieme ho marinádou. Natrieme jednu stranu mäsa, posypeme parmezánom a posekanými orechmi,  osolíme a proces zopakujeme na druhej strane. Pečieme na 200 stupňoch Celzia – 5-8 minút.

Omáčku pripravíme tak, že do smotany pridáme sójovú a worchesterovú omáčku a postupne prehrejeme. Všetko zamiešame, pridáme zelené korenie, necháme zovrieť.

Na tanier servírujeme tri zemiaky, vedľa nich položíme mäso a prelejeme omáčkou. Dozdobíme mladou cibuľkou.

Autor: Tatiana Šušková, Foto: myslovakia.sk

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame