Pokiaľ sme v minulosti považovali varenie za povinnosť a nevyhnutnosť, pre mnohých ľudí sa dnes príprava jedla stáva experimentovaním a zábavou. Aj na to vsádza bratislavská reštaurácia, v ktorej si hosť pripraví z ponúknutých surovín svoje jedlo sám, Suroviny sú ale predpripravené a za sporákom strávite najviac 30 minút. Prečo sa varenie stáva zábavou povedal Tatiane Šuškovej šéfkuchár reštaurácie Róbert Kirth.
Lososové špízy pečené na rozmaríne so slaninou a teplým cuketovým šalátom
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Ingrediencie:
- cesnak nakrájaný na plátky 10 g
- Citrónové korenie 1 g
- rozmarín 6 g – 2 dlhé kusy
- cuketa 100 g
- tymián 3 g
- tmavú bagetu (60 g)
- Limetka 40 g
- Losos 140 g
- Extra virgin olivový olej
- Červenú cibuľu 40 g
- Chilli vločky 0,5 g
- Koriander 1 g
- Slanina 80 g – 4 veľké dlhé pásy
- Cherry paradajky 6 menších kusov
Lososa rozdelíme na 6 kusov. Z polovice oleja a pripravenej zmesi korenia si pripravíme marinádu, v ktorej premiešame kúsky lososa. Z vetvičky rozmarínu odstránime lístky, ktoré necháme len na vrchu a postupne na ňu napichujeme plátky – cibuľu, citrón, losos, bagetku... porcia je vyrátaná na dva špízy – teda jednu porciu. Osolíme, okoreníme, polejeme zvyškom oleja a môžem vložiť na plechu s papierom na pečenie do rúry. Pečieme 10 minút.
Medzitým si z cukety si vyrobíme so škrabkou dlhé tenké plátky, ktoré zmiešame so cherry pradajkami olivovým olejom, koriandrom, chilli vločkami a cesnakom – a dáme piecť do rúry. Tento teplý zeleninový šalát podávame na tanieri ako prílohu k lososovým špízom.