Slivkovo-brusnicové guľky

Slivkovo-brusnicové guľky

Tento týždeň varíme v Kulináriu v prvej slovenskej reštaurácii, ktorá pracuje s konceptom Do it yourself – teda uvar si sám.

Hlavnou ingredienciou úspechu bratislavskej reštaurácie je kreatívny spoločenský zážitok. Každý si tu hravo môže pripraviť jedlo podľa vlastného výberu so svojim partnerom, rodinou, priateľmi alebo kolegami.

Jedlá si hostia pripravujú už z prichystaných surovín s pomocou video aplikácie na tablete, ktorá profesionálom aj amatérom poskytne zážitok spoločného tvorenia.

So šéfkuchárom reštaurácie Robertom Kirthom sa zhovára Tatiana Šušková:  

Slivkovo-brusnicové guľky Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Budeme potrebovať:

  • 100 g zemiaky
  • 50g (30-20 g) múka
  • 35g strúhanka
  • mak 2g
  • 2g práškový cukor
  • 10g mandle opečené
  • 10g sušené brusnice
  • 25 g ( 5 kusov) sušené slivky
  • 10g maslo
  • 10g čučoriedky
  • gin 1 cl
  • cointreau – pomarančový sirup 1 cl
  • brusnicový sirup 2cl
  • škoricový cukor

Príprava omáčky: na panvici zmiešame pomarančovú šťavu, brusnicový sirup, prehrejeme a pridávame sušené ovocie – brusnice a slivky, pridáme sirup – všetko zahrievame pri minimálnej teplote, na záver pridáme cointreau (čítaj contro) likér. Chvíľu prevaríme a odstavíme.

Posýpka: Na ďalšej panvici roztopíme maslo, opečieme na ňom strúhanku, pridáme cukor.

Uvarený zemiak nastrúhame a spolu s múkou a štipkou soli si vytvoríme klasické zemiakové cesto, rozvaľkáme a rozdelíme na štyri alebo päť častí. Z predpripravenej omáčky vyberieme sušené ovocie, ktoré navlhlo a plníme guľky.   

Guľky vkladáme do vriacej vody a čakáme kým sa uvaria. 

Uvarené guľky obalíme v strúhanke a ako dekoráciu použijeme opekané mandle poliate šťavou, ktorá nám zostala a posypeme makom zmiešaným s cukrom.

Autor: Tatiana Šušková, Foto: myslovakia.sk

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame