Tento týždeň vám ponúkame sladké recepty redaktorky Kristíny Hanákovej. Pracuje v Slovenskom rozhlase, vo francúzskej redakcii vysielania do zahraničia, a tvrdí o sebe, že je náruživá amatérska cukrárka. Miroslavovi Würflovi najprv porozprávala, ako sa dostala k dnešnému receptu...
Staromaďarský ovocný koláč
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
To bola redaktorka Kristína Hanáková, ktorá dnes pripravovala staromaďarský ovocný koláč. Zopakujme si, čo všetko budeme potrebovať na jeho prípravu...
Na základné cesto:
- 250g masla
- 1 šálku cca 200 ml vanilínového cukru
- 2 šálky hladkej múky
- 1 prášok do pečiva
- 2 vajcia
- citrónová kôra
Na ovocnú náplň budeme potrebovať:
- 1 kg sezónneho ovocia /marhúľ, čučoriedok, sliviek/
- podľa chuti vanilínový cukor
- 1 zlatý klas
Na vrchnú vrstvu budeme potrebovať:
- 30 g masla
- 1 žĺtok
- 3 lyžice cukru
POSTUP:
Všetky suroviny na základné cesto zamiesime a necháme oddýchnuť v chlade aspoň dve hodiny. Rozdelíme ho na dve polovice. Vyvaľkáme si prvú polovicu, navrstvíme na papierom vyložený plech, popicháme a pečieme 15 minút vo vyhriatej rúre na 200 stupňov. Medzitým si pripravíme ovocnú náplň. Do misky nakrájame na menšie kúsky ovocie, posypeme cukrom a zmiešame so zlatým klasom. Náplň navrstvíme na predpečené cesto. Prikryjeme zvyšným vyvaľkaným cestom. Na záver potrieme žĺtkom, posypeme cukrom a na vrch nakrájame plátky masla. Pečieme približne 30 až 40 minút pri 180 stupňoch Celzia. Dobrú chuť!