Staromaďarský ovocný koláč

Staromaďarský ovocný koláč

Tento týždeň vám ponúkame sladké recepty redaktorky Kristíny Hanákovej. Pracuje v Slovenskom rozhlase, vo francúzskej redakcii vysielania do zahraničia, a tvrdí o sebe, že je náruživá amatérska cukrárka. Miroslavovi Würflovi najprv porozprávala, ako sa dostala k dnešnému receptu...

Staromaďarský ovocný koláč Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

To bola redaktorka Kristína Hanáková, ktorá dnes pripravovala staromaďarský ovocný koláč. Zopakujme si, čo všetko budeme potrebovať na jeho prípravu...

Na základné cesto:

  • 250g masla
  • 1 šálku cca 200 ml vanilínového cukru
  • 2 šálky hladkej múky
  • 1 prášok do pečiva
  • 2 vajcia
  • citrónová kôra


Na ovocnú náplň budeme potrebovať:

  • 1 kg sezónneho ovocia /marhúľ, čučoriedok, sliviek/
  • podľa chuti vanilínový cukor
  • 1 zlatý klas

Na vrchnú vrstvu budeme potrebovať:
  • 30 g masla
  • 1 žĺtok
  • 3 lyžice cukru


POSTUP:   

Všetky suroviny na základné cesto zamiesime a necháme oddýchnuť v chlade aspoň dve hodiny. Rozdelíme ho na dve polovice. Vyvaľkáme si prvú polovicu, navrstvíme na papierom vyložený plech, popicháme a pečieme 15 minút vo vyhriatej rúre na 200 stupňov. Medzitým si pripravíme ovocnú náplň. Do misky nakrájame na menšie kúsky ovocie, posypeme cukrom a zmiešame so zlatým klasom. Náplň navrstvíme na predpečené cesto. Prikryjeme zvyšným vyvaľkaným cestom. Na záver potrieme žĺtkom, posypeme cukrom a na vrch nakrájame plátky masla. Pečieme približne 30 až 40 minút pri 180 stupňoch Celzia. Dobrú chuť!

Autor: Miroslav Würfl, Foto: myslovakia.sk

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame