Tento týždeň vám ponúkame sladké pokušenia amatérskej cukrárky a rozhlasovej redaktorky Kristíny Hanákovej. Dnes to budú punčové rezy. Miroslavovi Würflovi najprv vysvetlila, prečo je už samotná príprava zložitejšia ako pri pečení iných cukroviniek...
Punčové rezy
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
To bola redaktorka Kristína Hanáková, ktorá dnes pripravovala punčové rezy. Zopakujme si, čo všetko budeme potrebovať na ich prípravu...
Najprv si urobíme dva svetlé pláty. Budeme potrebovať :
- 8 vajec
- 8 lyžíc vanilínového cukru
- 8 lyžíc polohrubej múky
- 1 a pol prášku do pečiva
- štipku soli
- 1 kávovú lyžičku octu
- a 4 polievkové lyžice oleja
POSTUP: Z bielok, cukru, soli a octu si vyšľaháme tuhý sneh, pridáme doň žĺtky, olej a na záver opatrne vmiešame múku s práškom do pečiva. Cesto rozdelíme na dve polovice a dáme upiecť vo vyhriatej rúre na 180 stupňov Celzia asi 10 minút. Rovnakým spôsobom si pripravíme červený plát.
Použijeme naň:
- 5 vajec
- 5 lyžíc vanilínového cukru
- 5 lyžíc polohrubej múky
- 1 prášok do pečiva
- štipku soli, 1 kávovú lyžičku octu
- dve polievkové lyžice oleja
- a červené gélové potravinárske farbivo
POSTUP:
Postup je ten istý, akurát dáme do cesta na záver červenú gélovú farbu. Jemne premiešame, vyklopíme na plech a dáme upiecť.
Ďalej budeme potrebovať:
- domáci malinový alebo černicový džem bez zrniečok
- 1 dcl zriedeného malinového sirupu s 1 dcl vody
- 50 g masla
- šťava z 1 citrónu
- šťava z 1 pomaranča
- 1-2 polievkové lyžice punčovej arómy
- asi 1 dcl rumu
Dáme zohriať, aby sa nám v zálievke roztopilo maslo. Na rovnú podložku si položíme svetlý plát cesta. Potrieme ho džemom a prikryjeme červeným plátom. Ten polejeme rumovo-punčovou zálievkou tak, aby bola poliata celá plocha. Na záver prikryjeme svetlým plátom tou stranou, ktorú sme potreli džemom. Zaťažíme na niekoľko hodín a na záver rezy polejeme punčovou polevou. Dobrú chuť!