So znalcom našej i medzinárodnej gastronómie Miroslavom Lenkom - vám dnes bude Janka Bleyová núkať recept, ktorý vynikajúco ladí s obdobím hodov. A čo to bude? Počúvajte, dozviete sa...
Kačacie prsia s hubami, petržlenovým pyré, pomarančovou omáčkou a petržlenovým olejom Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Na kačacie prsia s restovanými hubami, petržlenovým pyré, pomarančovou omáčkou a petržlenovým olejom na štyri porcie potrebujete:4 kusy kačacích pŕs s kožou
Na pomarančovú omáčku si pripravte:
- šťavu z 2 pomarančov
- kôru z jedného bio pomaranča
- 2 dl portského vína
- 0,5 l silného vývaru
- jednu šalotku
- plátok masla
- 6 petržlenov
- 3 menšie zemiaky
- 1 dl smotany na šľahanie
- maslo
Na restované huby:
- 150 g hríbov (dubáky, kuriatka)
- 2 šalotky
- 1 dl bieleho vína
- čerstvý citrónový tymián
- soľ a korenie
Petržlenový olej pripravíte z:
- 1 dl olivového oleja
- hrste petržlenovej vňate
Postup:
Kožu na prsiach narežeme, osolíme a okoreníme, vložíme do studenej panvice bez tuku, kožou dole a na strednom ohni opekáme, pokiaľ nie je koža hnedá a chrumkavá. Zvýšime teplotu, prsia otočíme, zatiahneme asi 1 minútu a vložíme do rúry vyhriatej na 200C, cca na 8-10 minút. Hotové prsia vyberieme z panvice a necháme odstáť asi 15 minút...
Petržlenové pyré:
Petržlen a zemiaky očistíme, nakrájame a varíme domäkka v osolenej vode. Zlejeme, pridáme smotanu, maslo, rozmixujeme a prepasírujeme. Dochutíme soľou a korením.
Hríby očistíme, šalotku nakrájame nadrobno, orestujeme na panvici v tuku, ktorý pustili prsia, pridáme hríby, tymián, orestujeme 5 minút, podlejeme vínom a dochutíme soľou a korením...
Pomarančová omáčka:
Šalotku nakrájame nadrobno, orestujeme ju na tuku z kačky. Pridáme pomarančovú šťavu, víno, kôru, vývar a zredukujeme na švrtinu. Omáčku stiahneme z ohňa, pridáme maslo, rozmixujeme a dochutíme soľou a korením.
Petržlenový olej:
Vňať nasekáme nadrobno a spolu s olejom rozmixujeme, prepasírujeme, pripadne precedíme cez plátno.