Znalec gastronómie a domáci kuchár Miroslav Lenko, sa netají tým, že rád experimentuje s chuťami. Aj preto vám v dnešnom recepte s Jankou Bleyovou - ponúka netradičnú kombináciu korenín, semiačok a plodov z našich záhrad, ktoré vyvolajú v ústach zaujímavý chuťový zážitok...
Jemne pikantné kokosové curry s maslovou tekvicou, karfiolom a cícerom Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači. Na jemne pikantné kokosové curry s maslovou tekvicou, karfiolom a cícerom potrebujete:
- 1 malú maslovú tekvicu
- 200 g cíceru
- 1 malý karfiol
- 4 cibule
- 5 strúčikov cesnaku
- 2 cm zázvoru
- 1 chilli papričku
- 1 polievkovú lyžicu garam masaly
- 1 čajovú lyžičku rímskej rasce, mletého koriandru, mletej kurkumy, mletého kardamónu a černuchy siatej
- 10 guličiek nového korenia
- 4 bobkové listy
- 2 konzervy krájaných paradajok
- 2 konzervy kokosového mlieka
- rastlinný olej
- limetkovú šťavu
- koriandrovú vňať
- soľ
Postup:
Cícer si vopred namočíme, najlepšie na noc. Vodu zlejeme a cícer uvaríme v mierne osolenej vode domäkka. Vo väčšej panvici alebo hrnci orestujeme sprudka na oleji na veľké kusy nakrájanú cibuľu, po 3 minútach pridáme na plátky nakrájaný cesnak, chilli a nastrúhaný zázvor. Pridáme všetky koreniny, orestujeme asi 30 sekúnd a zalejeme 2 dl vody a pridáme paradajky, na kocky nakrájanú tekvicu, osolíme a varíme 10 minút. Karfiol si rozdelíme na menšie ružičky a spolu s cícerom ho pridáme do curry a varíme ďalších 7 minút. Na záver curry zjemníme kokosovým mliekom, dochutíme soľou a limetkovou šťavou. Na tanieri curry posypeme koriandrovou vňaťou a nasucho opraženou černuchou. Podávame s jasmínovou ryžou, alebo chlebovými plackami Naan.