Cheesecake so slivkami pošírovanými v portskom víne

Cheesecake so slivkami pošírovanými v portskom víne

Život je zmena a platí to aj v gastronómii. So znalcom dobrého jedla, bez ohľadu na to, či je nakyslo, na slano, alebo na sladko s Miroslavom Lenkom - vám tú zmenu dnes ponúkne Janka Bleyová.

Cheesecake so slivkami pošírovanými v portskom víne Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Čo teda potrebujeme na prípravu stredajšej sladkej pochúťky?

  • 280 g karamelových sušienok
  • 125 g masla

Na plnku si pripravte: 

  • 500 g mascarpone
  • 200 g smotanového syra
  • 150 g medu
  • kôru z jednej limetky
  • 1 čajovú lyžičku vanilkového extraktu
  • 3 vajcia
  • šťavu z pol limetky

Na pošírované slivky potrebujete:

  • 500 g vykôstkovaných a prepolených sliviek
  • 80 g trstinového cukru
  • 100 ml vody
  • 250 ml portského vína
  • 1 čajovú lyžičku vanilky
  • na dokončenie figy a lístky z mäty

Postup:

Sušienky rozmixujeme alebo rozdrvíme a poriadne zmiešame s roztopeným maslom, vysypeme na spodok formy a pohárom poriadne utlačíme. Formu z vonkajšej strany obalíme do alobalu. V miske zmiešame mascarpone, smotanový syr s medom, pridáme vajcia, vanilku, kôru a šťavu z limetky.

Hotový krém vlejeme do formy na sušienky. Do rúry vložíme hlbší plech, na ktorý položíme formu s cheesecakom a zalejeme asi 1 litrom vriacej vody. Pečieme na 160 C vo vodnom kúpeli 60 až 70 minút. Po vypnutí rúru neotvárame a cheesecake necháme v rúre ďalšiu hodinu, potom ho vyberieme a necháme vychladnúť.

Do panvice vlejeme víno, vodu, pridáme cukor, vanilku a privedieme k varu. Znížime teplotu, keď sa zmes začne redukovať vložíme prepolené slivky a pomaly pošírujeme asi 5-10 minút (závisí od toho, aké tvrdé slivky máte). Keď sú slivky hotové, omáčku zredukujeme pokiaľ nebude mat konzistenciu sirupu. Slivky a figy poukladáme na vychladnutý cheesecake a prelejeme redukciou z portského vína. Na záver ozdobíme lístkami mäty.

Autor: Janka Bleyová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame