Život je zmena a platí to aj v gastronómii. So znalcom dobrého jedla, bez ohľadu na to, či je nakyslo, na slano, alebo na sladko s Miroslavom Lenkom - vám tú zmenu dnes ponúkne Janka Bleyová.
Cheesecake so slivkami pošírovanými v portskom víne
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Čo teda potrebujeme na prípravu stredajšej sladkej pochúťky?
- 280 g karamelových sušienok
- 125 g masla
Na plnku si pripravte:
- 500 g mascarpone
- 200 g smotanového syra
- 150 g medu
- kôru z jednej limetky
- 1 čajovú lyžičku vanilkového extraktu
- 3 vajcia
- šťavu z pol limetky
Na pošírované slivky potrebujete:
- 500 g vykôstkovaných a prepolených sliviek
- 80 g trstinového cukru
- 100 ml vody
- 250 ml portského vína
- 1 čajovú lyžičku vanilky
- na dokončenie figy a lístky z mäty
Postup:
Sušienky rozmixujeme alebo rozdrvíme a poriadne zmiešame s roztopeným maslom, vysypeme na spodok formy a pohárom poriadne utlačíme. Formu z vonkajšej strany obalíme do alobalu. V miske zmiešame mascarpone, smotanový syr s medom, pridáme vajcia, vanilku, kôru a šťavu z limetky.
Hotový krém vlejeme do formy na sušienky. Do rúry vložíme hlbší plech, na ktorý položíme formu s cheesecakom a zalejeme asi 1 litrom vriacej vody. Pečieme na 160 C vo vodnom kúpeli 60 až 70 minút. Po vypnutí rúru neotvárame a cheesecake necháme v rúre ďalšiu hodinu, potom ho vyberieme a necháme vychladnúť.
Do panvice vlejeme víno, vodu, pridáme cukor, vanilku a privedieme k varu. Znížime teplotu, keď sa zmes začne redukovať vložíme prepolené slivky a pomaly pošírujeme asi 5-10 minút (závisí od toho, aké tvrdé slivky máte). Keď sú slivky hotové, omáčku zredukujeme pokiaľ nebude mat konzistenciu sirupu. Slivky a figy poukladáme na vychladnutý cheesecake a prelejeme redukciou z portského vína. Na záver ozdobíme lístkami mäty.