Indické jedlo pakora

Indické jedlo pakora

Tento týždeň vám ponúkame recepty z kuchyne bývalej letušky Boženy Volkovej. Precestovala veľa krajín, spolu s manželom diplomatom žili v rôznych štátoch sveta - vo Francúzsku, v Poľsku,  ale aj v Indii. Nečudo, že aj tu si obľúbila ich typické jedlá. O dnešnej špecialite sa s ňou rozprával Miroslav Würfl...

Indické jedlo pakora Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

To bola Božena Volková, ktorá dnes pripravovala typické indické jedlo s názvom pakora...

Sú to vyprážané kúsky zeleniny - jednohubky, ako paličky mrky, cukiny, mini kukuričky, kúsky karfiolu, brokolice, cibule, ktoré si umyjeme, osušíme a nakrájame.

Cesto:

  • 1/2 kg cícerovej múky
  • 2 polievkové lyžice hladkej múky
  • 1/2 malej lyžičky garam masala
  • 1 malú lyžičku zázvoru v prášku
  • 1 polievkovú lyžicu pretlačeného  cesnaku
  • 2 vajíčka
  • 3 dcl vody
  • soľ
  • olej na vysmážanie
  • podľa chuti rozdrvené červené čili papričky...:

Vysmážame v horúcom oleji pomaly, otáčame, asi tri minúty. Podávame s omáčkami: čili, kečupom a zelenými omáčkami.

Zelená omáčka mätová:

  • 1 veľkú viazaničku (tri hrste) mäty, nasekať nadrobno
  • 1 polievkovú lyžicu citrónovej šťavy
  • 5 strúčikov cesnaku alebo cesnakovej pasty
  • 200 g bieleho jogurtu
  • Soľ, čierne korenie, trošku čili

Najskôr rozmixujeme jogurt a mätu, a postupne pridávame pochutiny a dochucujeme.

Koriandrová omáčka:

Podobná ako mätová, ale namiesto mäty použijeme koriander – vňať. A pridáme aj trochu mäty.

Zelená omáčka:
Ako predchádzajúce, ale byliny teda mäta a koriander sú v pomere jedna k jednej. Sú neoddeliteľnou súčasťou pakory, ale patria i k pečenému mäsu – kozľacine či baranine. Dobrú chuť!

Autor: Miroslav Würfl, Foto: myslovakia.sk

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame