Tento týždeň vám ponúkame recepty z kuchyne bývalej letušky Boženy Volkovej. Precestovala veľa krajín, spolu s manželom diplomatom žili v rôznych štátoch sveta - vo Francúzsku, v Poľsku, ale aj v Indii. Nečudo, že aj tu si obľúbila ich typické jedlá. O dnešnej špecialite sa s ňou rozprával Miroslav Würfl...
Indické jedlo pakora Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
To bola Božena Volková, ktorá dnes pripravovala typické indické jedlo s názvom pakora...
Sú to vyprážané kúsky zeleniny - jednohubky, ako paličky mrky, cukiny, mini kukuričky, kúsky karfiolu, brokolice, cibule, ktoré si umyjeme, osušíme a nakrájame.
Cesto:
- 1/2 kg cícerovej múky
- 2 polievkové lyžice hladkej múky
- 1/2 malej lyžičky garam masala
- 1 malú lyžičku zázvoru v prášku
- 1 polievkovú lyžicu pretlačeného cesnaku
- 2 vajíčka
- 3 dcl vody
- soľ
- olej na vysmážanie
- podľa chuti rozdrvené červené čili papričky...:
Vysmážame v horúcom oleji pomaly, otáčame, asi tri minúty. Podávame s omáčkami: čili, kečupom a zelenými omáčkami.
Zelená omáčka mätová:
- 1 veľkú viazaničku (tri hrste) mäty, nasekať nadrobno
- 1 polievkovú lyžicu citrónovej šťavy
- 5 strúčikov cesnaku alebo cesnakovej pasty
- 200 g bieleho jogurtu
- Soľ, čierne korenie, trošku čili
Najskôr rozmixujeme jogurt a mätu, a postupne pridávame pochutiny a dochucujeme.
Koriandrová omáčka:
Podobná ako mätová, ale namiesto mäty použijeme koriander – vňať. A pridáme aj trochu mäty.
Zelená omáčka:
Ako predchádzajúce, ale byliny teda mäta a koriander sú v pomere jedna k jednej. Sú neoddeliteľnou súčasťou pakory, ale patria i k pečenému mäsu – kozľacine či baranine. Dobrú chuť!