Tento týždeň vám ponúkame recepty z kuchyne podnikateľky a manželky nášho bývalého veľvyslanca Boženy Volkovej. Jej obľúbené miesto na Zemi je Balkán. Preto si na dnešný deň pripravila recept na zapečenú zeleninu, v ktorom je okrem mletého mäsa aj veľa byliniek. Miroslavovi Würflovi najprv povedala, aké suroviny si musíme nachystať...
Zapečená zelenina s mletým mäsom a la Balkán
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
To bola Božena Volková, ktorá dnes pripravovala zapečenú zeleninu s mletým mäsom na balkánsky spôsob. V krátkosti si zopakujme suroviny, ktoré budeme potrebovať:
- 1 cukinu
- 1 veľkú bacuľatú papriku
- 2 až tri veľké vinohradnícke rajčiny
- 300 g mletého mäsa (miešané hovädzie a bravčové)
- 2 dcl uvarenej vychladnutej ryže (najlepšie Basmati)
- 1 stredne veľkú cibuľu
- 3 strúčiky pretlačeného cesnaku
- 2 dcl vývaruveľa byliniek čerstvých i sušených (oregano, mäta, bazalka, petržlen, rozmarín, majoránka...)
- 2 vajíčka alebo dve hrste strúhaného tvrdého syra
- 2 rajčiny
- olivový olej
- maslo na vymastenie pekáča
- soľ a mleté čierne korenie
Cukinu prepolíme pozdĺžne a vydlabeme a trochu posolíme trochu. Ak je mladá, vnútrajšok pokrájame nadrobno a pridáme k mäsu a ryži (ale bez jadierok).
Pridáme cibuľu, cesnak, soľ, čierne korenie, byliny nasekané nadrobno, vajíčka alebo strúhaný syr a všetko dobre premiešame.
Kopcom naplníme obe polovičky cukety a uložíme do zapekacej misy, vytretej maslom. Navrch poukladáme hrubšie plátky rajčín a nasekaný zelený petržlen. Polejeme olivovým olejom a dáme do trúby. Občas skontrolujeme a podlievame podľa potreby vývarom.
Ak nám zostane plnka, prepolíme papriky, a naplníme aj veľké rajčiny. Rajčinám odrežeme iba vrch, tenkú vrstvu, kde rástla stopka - klobúčik, vyberieme vnútro a pridáme do zvyšnej plnky. Navrch dáme kúsok petržlenovej vňate, kúsok masla a zakryjeme klobúčikom.
Všetko podlievame. Šťava je úžasná! Podobne môžeme plniť baklažán, tekvicu alebo patizón. Dobrú chuť!