Zapečená zelenina s mletým mäsom a la Balkán

Zapečená zelenina s mletým mäsom a la Balkán

Tento týždeň vám ponúkame recepty z kuchyne podnikateľky a manželky nášho bývalého veľvyslanca Boženy Volkovej. Jej obľúbené miesto na Zemi je Balkán. Preto si na dnešný deň pripravila recept na zapečenú zeleninu, v ktorom je okrem mletého mäsa aj veľa byliniek.  Miroslavovi Würflovi najprv povedala, aké suroviny si musíme nachystať...

Zapečená zelenina s mletým mäsom a la Balkán Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

To bola Božena Volková, ktorá dnes pripravovala zapečenú zeleninu s mletým mäsom na balkánsky spôsob. V krátkosti si zopakujme suroviny, ktoré budeme potrebovať: 

  • 1 cukinu
  • 1 veľkú bacuľatú papriku
  • 2 až tri veľké vinohradnícke rajčiny
  • 300 g mletého mäsa (miešané hovädzie a bravčové)
  • 2 dcl uvarenej vychladnutej ryže (najlepšie Basmati)
  • 1 stredne veľkú cibuľu
  • 3 strúčiky pretlačeného cesnaku
  • 2 dcl vývaruveľa byliniek čerstvých i sušených (oregano, mäta, bazalka, petržlen, rozmarín, majoránka...)
  • 2 vajíčka alebo dve hrste strúhaného tvrdého syra
  • 2 rajčiny
  • olivový olej
  • maslo na vymastenie pekáča
  • soľ a mleté čierne korenie

Cukinu prepolíme pozdĺžne a vydlabeme a trochu posolíme trochu. Ak je mladá, vnútrajšok pokrájame nadrobno a pridáme k mäsu a ryži (ale bez jadierok). 

Pridáme cibuľu, cesnak, soľ, čierne korenie, byliny nasekané nadrobno, vajíčka alebo strúhaný syr a všetko dobre premiešame.

Kopcom naplníme obe polovičky cukety a uložíme do zapekacej misy, vytretej maslom. Navrch poukladáme hrubšie plátky rajčín a nasekaný zelený petržlen. Polejeme olivovým olejom a dáme do trúby. Občas skontrolujeme a podlievame podľa potreby vývarom.

Ak nám zostane plnka, prepolíme papriky, a naplníme aj veľké rajčiny. Rajčinám odrežeme iba vrch, tenkú vrstvu, kde rástla stopka - klobúčik, vyberieme vnútro a pridáme do zvyšnej plnky. Navrch dáme kúsok petržlenovej vňate, kúsok masla a zakryjeme klobúčikom. 

Všetko podlievame. Šťava je úžasná! Podobne môžeme plniť baklažán, tekvicu alebo patizón. Dobrú chuť!

Autor: Miroslav Würfl, Foto: myslovakia.sk

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame