Tento týždeň vám ponúkneme recepty z kuchyne bývalej letušky a podnikateľky Boženy Volkovej. Spolu s manželom - diplomatom žili v rôznych krajinách sveta, napr. v Indii, vo Francúzsku a takmer štyri roky aj v Poľsku. Práve u našich severných susedov si obľúbila ich typické jedlo - a na tento recept bol zvedavý aj Miroslav Würfl...
Cviklová poľská polievka Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači. Toľko bývalá letuška a podnikateľka Božena Volková, ktorá dnes pripravovala cviklovú poľskú polievku. V krátkosti si zopakujme suroviny, ktoré budeme potrebovať:
- 1 viazaničku mladej cvikle aj s listami
- 1/2 kg nových zemiakov
- 1 l bujónu
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- 1 kyslú smotanu
- 2 mrkvy
- 1 hrsť posekanej kôprovej vňate
- 2 vajíčka uvarené na tvrdo
- mleté čierne korenie
- soľ na dochutenie
Najprv všetko dobre umyjeme. Odrežeme od cvikly listy. Posekáme zvlášť stopky a zvlášť listy. Cviklu ošúpeme a postrúhame na strúhadle, alebo pokrájame na celkom malé kocky. Zemiaky tiež olúpeme a pokrájame na drobné kocky. Medzitým si uvaríme na tvrdo dve vajíčka, olúpeme a nakrájame na štvrtiny. Najskôr privedieme do varu bujón. Potom si v polievkovom hrnci na troche oleja opražíme zemiačky, môžeme pridať aj kúsok mrkvy, a po piatich minútach ich zalejeme horúcim vývarom. Potom pridáme nastrúhanú cviklu a ešte chvíľu varíme, až sú zemiaky aj cvikla takmer uvarené. Pridáme asi na tri minúty stonky z cvikle, po chvíli ešte nasekané listy a dochutíme soľou, čiernym korením a šťavou z citróna.
Vypneme a po chvíli primiešame rozhabarkovanú kyslú smotanu a nasekaný kôpor, ktorým aj zdobíme spolu s vajíčkom každú porciu a môžeme servírovať. Dobrú chuť!