Tento týždeň si varíme rýchlo, zdravo a najmä tradične...
Prešporská kuchyňa ulahodí mnohým aj preto, že jedlá sú ľahké a pomerne málo kalorické. Beáta Repíková je opäť v SOŠ na Farského ulici č. 9 a varí so študentom v odbore kuchár Lukášom Majzlánom.
Špargľa s kozím syrom a rajčinami Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme: 1 kg bielej špargle, 500 ml zeleninového vývaru, 250 ml bieleho vína, šťavu z jedného citróna, pol cibule,4 rajčiny a 200 g kozieho syra. Namiesto zeleninového vývaru môžeme použiť zeleninový bujón.
Na dresing potrebujeme pol strúčika cesnaku, 2 lyžice olivového oleja, 5 lyžíc malinového octu, 1 červenú cibuľu, 125 ml špargľového vývaru, trochu cukru, mleté biele korenie, žeruchu na posypanie.
Postup
Špargľu olúpeme a spodné časti stopiek zrežeme. Zeleninový vývar, biele víno a citrónovú šťavu privedieme do varu, pridáme polovicu cibule. Špargľu varíme vo vývare asi 10 minút, potom ju vyberieme cez sitko a necháme odkvapkať. Vložíme do misy. Paradajky narežeme, vložíme do vriacej vody, ochladíme, olúpeme, stopkové lôžka vyrežeme a dužinu pokrájame na malé kocky. Kozí syr pokrájame na malé kocky a spolu s rajčinami uložíme na špargľu. Lahôdku môžeme podávať aj ako predjedlo.