Pravé oškvarkové pagáčiky

Pravé oškvarkové pagáčiky

Tak ako niekto nedá dopustiť na sladké a chuť čokolády mu dáva krídla, tak sú medzi nami aj takí, ktorí by si radšej než zákusky vybrali slané špeciality. Chutia najmä na rôznych oslavách svadbách, oberačkových slávnostiach, ale aj na zábavách či zabíjačkách. Recepty na slané pečivo nájdeme v zošite každej skúsenej slovenskej gazdinky. Dnes sa Hana Michalčíková inšpirovala u Ľudmily Krištofovej z Janovej Vsi v okrese Partizánske.

Pravé oškvarkové pagáčiky Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Na pravé oškvarkové pagáčiky podľa receptu Ľudmily Krištofovej z Janovej Vsi v okrese Partizánske budeme potrebovať:

  • 1 kilogram polohrubej múky
  • 60 dg oškvarkov
  • 2 žĺtky
  • 1,5 lyžice soli - podľa chuti
  • 1,5 kocky droždia (dáme rozpustiť do vlažného mlieka)

Na zamiesenie pagáčikov sa minie asi tri štvrte litra mlieka. Nakoniec ešte pridáme do cesta jeden a pol decilitra oleja. Z týchto všetkých ingrediencií vymiesime varechou cesto, okrem oškvarkov, dáme si ho na tablu, rozvaľkáme ho a natrieme pomletými oškvarkami. Začneme skladať - tak ako sme obrátení k cestu vrch dole, potom dolný bok preložíme na cesto a potom začneme zľava bok doprava a potom zasa opačne sprava - doľava.   

Toto opakujeme trikrát. Necháme odstáť 20 minút. Keď je cesto trikrát odstáte po 20 minút, tak si rozšľaháme jedno vajce a natrieme vajcom celé cesto. Posypať môžeme rascou, makom alebo sezamom. Pohárikom alebo formičkou vykrajujeme kolieska, dáme na suchý plech a pečieme pri 220 stupňoch  do zlatista.

Autor: Hana Michalčíková, Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame