Koláče z kysnutého cesta sa na Slovensku tešili vždy veľkej obľube. Aj v piatok ich gazdinky v rodinách radi chystali, lebo stačilo pripraviť niektorú zo sýtejších polievok a chutný a sýty obed bol hotový. Kysnuté koláče sa hodili aj na olovrant a ak z nich zostalo, tak sa stravníkom ušlo aj na večeru. V piatkovom Kulináriu zachutili aj Hane Michalčíkovej.
Kysnuté koláče starej mamy Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Na Kysnuté koláče starej mamy budeme potrebovať:
- 500 g polohrubej výberovej múky
- kvások
- 2 žĺtky
- 2 veľké lyžice práškového cukru
- 1 dcl mlieka
- 1/2 vrecúška prášku do pečiva
- 2 dcl oleja
Postup: Najskôr si urobíme kvások. Mlieko mierne zohrejeme, osladíme, dáme tam asi 3 lyžice kryštálového cukru, 4 dg droždia a necháme podkysnúť. Pridáme všetky ostatné ingrediencie a miesime ručne aspoň štvrť hodiny. Keď sa oddeľuje od misy a je dobre nakysnuté, ešte raz ho musíme nechať nakysnúť.
Vykysnuté dáme na tablu a tam ho spracujeme tak, že z neho vytvoríme osem rovnakých dielikov. Tie rozvaľkáme na kolieska a rozdelíme na osem dielikov - trojuholníkov. Dieliky ľubovoľne plníme tvarohom, makom, alebo orechmi tak, že do väčšej časti dávame plnku a stáčame smerom k špicu.
Poukladáme na plech a necháme medzi nimi medzery. Potrieme rozšľahaným vajcom a upečieme do zlatista. Pri 200 stupňoch asi 20 minút. Nakoniec pocukrujeme.