Hovoria mu babka, ričiak, tŕňovec, žabiak a ide o jedlú hubu z čeľade hríbovitých. Na Slovensku je veľmi častý. Rastie v listnatých aj ihličnatých lesoch , najmä v blízkosti potokov a väčšinou v skupinách. Je veľmi chutný v čerstvom stave a vhodný aj na konzervovanie. Práve z neho sa naučíme dnes pripravovať chutnú nátierku. Ak ste ešte podľa reginálnych názvov neprišli na to, o akú hubu ide - spresníme informáciu. Konkrétne skúsená hubárka Ľudmila Krištofová z Jánovej Vsi v okrese Partizánske, ktorú o recept požiadala Hana Michalčíková.
Nátierka zo suchohríbov Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Ak patríte k tým, ktorí jeseň využívajú na to, aby si pripravili zásoby na zimu, možno vám padne vhod recept Ľudmily Krištofovej z Jánovej Vsi v okrese Partizánske na Nátierku zo suchohríbov.
Budeme potrebovať:
- 1 kg húb - suchohríbov
- 1/2 kg kápie - červenej
- 1/2 kg cibule
- 1,5 dcl oleja, môže byť aj menej
- 3 dcl kečupu
- 1 lyžička soli
- 3 lyžice vegety
- podľa chuti čili papričky a sedem strúčikov cesnaku
Všetko spolu podusiť, rozmixovať a sterilizovať 30 až 45 minút. Na záver dať ešte do pary.