Príprava mäsa v ľudovej kuchyni bola v minulosti veľmi jednoduchá, čerstvé mäso sa ešte v prvej polovici 20. storočia pripravovalo pomerne zriedkavo. Väčšina mäsa sa skôr konzervovala. Na Slovensku boli známe viaceré spôsoby konzervovania mäsa. K najstarším a najrozšírenejším patrilo solenie a údenie. V sedemdesiatych a osemdesiatych rokoch minulého storočia sa však už veľkej obľube tešilo zaváranie mäsa a jeho úprava sterilizáciou - v sklenených fľaškách aj v plechovkách. Využilo sa nielen v lete na dovolenkách, ale k dispozícii bolo počas celého roka ako rýchla večera, či pohostenie pre priateľov. Aj preto sa možno recept, ktorý vám dnes ponúkneme tešil a dodnes teší pozornosti a obľube. Inšpirovať sa nechala Hana Michalčíková v dedine pod vrchom Kostrín, v Klátovej Novej Vsi, v okrese Partizánske.
Pikant s mäsom Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Na Pikant s mäsom - zaváranú pochúťku, ktorá vám poslúži ako chutná a rýchla večera, alebo pohostenie pre hostí budeme potrebovať:
- 1 kg rajčín
- 1 kg papriky
- 7 feferóniek
- 7 strúčikov cesnaku
- 3 cibule
- 1 dcl oleja
- jedno vrecúško Deka, koreniaceho sypkého prípravku na nakladanie zeleniny, ktoré treba preosiať
Všetko spolu zomelieme a dáme na oleji dusiť na desať minút. Potom pridáme 1 kg bravčového mäsa, ktoré pomelieme a spolu so zeleninou a ingredienciami dusíme asi jednu hodinu. Potom naplníme do sklenených pohárov a sterilizujeme dvadsať minút. Zajtra si s Jolankou Ňaňovou pripravíme ďalšiu obľúbenú pochúťku v celom strednom Ponitrí – Burgyňové kabáče.