Burgyňové kabáčiky

Burgyňové kabáčiky

Možno ste sa už stretli s názvom burgyňa. Minimálne v niektorom zo západoslovenských nárečí. Burgyňa je nespisovný názov kŕmnej repy. Teda nepestuje sa na výrobu cukru, ale na kŕmne účely a dobytku veľmi chutí. Ľahko sa pestuje a má sýtu oranžovú farbu. Keď dozreje, z pôdy sa ťahá. Presne tak, ako v rozprávke, kde dedko ťahal repku. Všetky tieto dôvody prispeli k tomu, že na Slovensku bola veľmi obľúbená a šikovné gazdinky ju vedeli využiť aj na prípravu sladkých koláčikov. Jeden z obľúbených receptov v kraji pod Kostrínom vám dnes ponúkne Hana Michalčíková.

Burgyňové kabáčiky Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Na prípravu Burgyňových kabáčikov podľa receptu Jolanky Ňaňovej z Klátovej Novej Vsi, v okrese Partizánske budeme potrebovať:

  • 5 dg droždia
  • 50 dg repy
  • 50 dg hladkej múky
  • trošku soli
  • celý mak
  • jeden a pol dcl oleja

Najskôr si uvaríme repu, ktorú necháme mierne vychladnúť, ošúpeme ju a postrúhame na jemnom strúžiku. Zasypeme múkou, urobíme si kvások, dáme tam ostatné prísady a vypracujeme cesto, ktoré necháme podkysnúť. Teda musí cesto zväčšiť svoj objem. Potom ho rozvaľkáme a vykrajujeme pagáčiky, ktoré ozdobíme nožom alebo vidličkou, potrieme rozšľahaným vajcom a v rozostupoch, pretože pagáčiky ešte narastú, poukladáme na plech. Pečieme do zlatista.

Autor: Hana Michalčíková, Foto: myslovakia.sk

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame