Možno ste sa už stretli s názvom burgyňa. Minimálne v niektorom zo západoslovenských nárečí. Burgyňa je nespisovný názov kŕmnej repy. Teda nepestuje sa na výrobu cukru, ale na kŕmne účely a dobytku veľmi chutí. Ľahko sa pestuje a má sýtu oranžovú farbu. Keď dozreje, z pôdy sa ťahá. Presne tak, ako v rozprávke, kde dedko ťahal repku. Všetky tieto dôvody prispeli k tomu, že na Slovensku bola veľmi obľúbená a šikovné gazdinky ju vedeli využiť aj na prípravu sladkých koláčikov. Jeden z obľúbených receptov v kraji pod Kostrínom vám dnes ponúkne Hana Michalčíková.
Burgyňové kabáčiky Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Na prípravu Burgyňových kabáčikov podľa receptu Jolanky Ňaňovej z Klátovej Novej Vsi, v okrese Partizánske budeme potrebovať:
- 5 dg droždia
- 50 dg repy
- 50 dg hladkej múky
- trošku soli
- celý mak
- jeden a pol dcl oleja
Najskôr si uvaríme repu, ktorú necháme mierne vychladnúť, ošúpeme ju a postrúhame na jemnom strúžiku. Zasypeme múkou, urobíme si kvások, dáme tam ostatné prísady a vypracujeme cesto, ktoré necháme podkysnúť. Teda musí cesto zväčšiť svoj objem. Potom ho rozvaľkáme a vykrajujeme pagáčiky, ktoré ozdobíme nožom alebo vidličkou, potrieme rozšľahaným vajcom a v rozostupoch, pretože pagáčiky ešte narastú, poukladáme na plech. Pečieme do zlatista.