Recept študenta Lukáša Majzlána z SOŠ Farského 9 v Bratislave.
Blíži sa nám turistická sezóna a z prieskumov sa môžeme dočítať, že turistom u nás chýba tradičná kuchyňa. K tej tradičnej kuchyni patria aj staré prešporské jedlá – jedlá našich starých materí. Tento týždeň si také uvaríme so študentmi SOŠ na Farského ulici 9 v Bratislave. Recept vyberá Beáta Repíková s Lukášom Majzlánom.
Hovädzia paštéta s ríbezľovou omáčkou Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Na hovädziu paštétu s ríbezľami potrebujeme:
160g hovädzieho mäsa, 80 g bravčovej pečene, 28 g cibule, 40 g masla, 40 g soli, 30 g jemnej smotany, 40 g čierneho korenia, 40 g rozmarínu, 24 g cukru, 4 g citrónovej kôry, 8 dl červeného vína, 120 g ríbezlí, 4 g petržlenovej vňate.
Postup: hovädzie mäso uvaríme do mäkka s rozmarínom, bravčovú pečienku osmažíme na cibuľke, obe mäsá zomelieme, pridáme cibuľku, smotanu, petržlenovú vňať, všetko zmiešame, natlačíme do formičiek, a dáme do chladničky. Medzitým si pripravíme ríbezľovú omáčku – v hrnci roztopíme cukor, pridáme ríbezle, víno a redukujeme, kým sa nám odparí alkohol a omáčka zhustne. Paštétu vyklopíme z formičiek, podlejeme ju omáčkou a podávame.