Miroslav Lenko, s ktorým tento týždeň varí moja kolegyňa Janka Bleyová, síce rád experimentuje a občas pri svojich kuchárskych špecialitách, poriadne popustí uzdu fantázii, ale ako sám povedal rád oživuje aj recepty našich starých mám. Napokon, taký je aj ten dnešný.
Cuketový prívarok s pučenými zemiakmi a vajíčkom Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Na cuketový prívarok s pučenými zemiakmi a vajíčkom potrebujete tieto ingrediencie:
- 3 stredne veľké cukety
- 2 väčšie cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 50 gramov masla
- 200 mililitrov smotany
- 400 gramov zemiakov
- bobkový list
- nové celé korenie
- mletú rascu
- čierne mleté korenie
- cukor
- ocot
- kôpor a vajce
Postup:
Cuketu umyjeme, odrežeme konce a nahrubo nastrúhame. Očistenú cibuľu nakrájame nadrobno, cesnak na plátky a orestujeme na časti masla (druhú časť si necháme do zemiakov) do zlata. Pridáme cuketu, osolíme, okoreníme, pridáme bobkový list, nové celé korenie, mletú rascu a restujeme približne 3 minúty. Cuketa sama pustí dosť vody, v prípade potreby môžeme podliať. Varíme asi 10 minút, kým cuketa úplne nezmäkne. Medzitým očistíme a nakrájame zemiaky, varíme v osolenej vode domäkka. Do prívarku pridáme smotanu, necháme prevrieť a odstavíme. Pridáme nasekaný kôpor, dochutíme podľa potreby soľou, cukrom a octom. Uvarené zemiaky zlejeme, pridáme maslo a popučíme. Prívarok podávame s vajcom, ktoré si môžete pripraviť na viacero spôsobov napr. na tvrdo, volské oko, stratené vajíčko. Cuketu môžete zameniť za klasickú tekvicu, alebo hokkaido.